IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна годишен връх спрямо долара

Допълнителен натиск върху американската валута оказа и понижената прогноза на МВФ за ръста на американската икономика

11:20 | 28.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото достигна в сряда за кратко най-високото си равнище от вота за Brexit преди година, докато доходността по облигациите продължи да се повишава, след като управителят на Европейската централна банка Марио Драги изрази оптимизма си, че икономиката на еврозаната се възстановява устойчиво и периодът с дефлацията е загърбен, предава Bloomberg.

В сряда еврото поскъпна с 0,2 на сто до 1,1359 евро за долар в Лондон към 10:20 часа българско време, след като за кратко докосна 1,1379 евро, най-високата стойност от юни 2016 г. 

Ръстът на валутния пазар във вторник и сряда се дължи именно на речта на Драги на годишната среща на банката, след което еврото се изстреля, като до края на деня поскъпна с близо 1,5% спрямо долара и курсът достигна 1,135 евро за долар.

Допълнителен натиск върху американската валута оказа и понижената прогноза на МВФ за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ за тази и следващата година.

Възвръщаемостта от облигациите нарасна най-силно от януари, след като Джанет Йелън сигнализира, че американската икономика може да издържи по-високи лихвени проценти. Юанът поскъпва за втори пореден ден на фона на спекулациите за намеса на централната банка на страната, докато цената на петрола възобнови спада си след нови признаци за пренасищане на пазара.

Централните банки ще останат ключовите двигатели на пазара през тази седмица. Драги заяви, че вижда възможност за свиване на стимулите, докато Йелън се присъедини към някои нейни заместници, заявявайки, че някои оценки на активи са завишени. Тези коментари идват в навечерието на нови участия от страна на централни банкери по време на конференцията в Португалия, която приключва в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още