IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото удари 12-годишно дъно в очакване на срещата на ЕЦБ

Единната валута отстъпи на фона на стабилните макроданни от САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от еврозоната

09:59 | 05.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото удари 12-годишно дъно в очакване на срещата на ЕЦБ

Еврото продължи да губи позиции и в четвъртък, спадайки до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от август 2003 г. насам. Единната валута отстъпи през седмицата на фона на стабилните макроданни от САЩ и въпреки по-скоро положителните сигнали, идващи от еврозоната.

По време на ранната търговия на Стария континент в четвъртък едно евро се търгува за 1,1049 долара.

Последното отстъпление на европейската валута е продиктувано от засилването на щатския долар в предишната сесия на фона на солидните данни от САЩ, които съхраниха надеждите за скорошно покачване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв.

По-късно днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вероятно ще даде повече яснота за програмата за количествено облекчаване, която институцията обяви официално през януари. Освен това банката ще представи и своите обновени макроикономически прогнози за региона.

"Важно е, че ЕЦБ ще купуват повече европейски облигации, отколкото са издадени от правителствата като част от тяхното изискване за финансиране, така че на практика ние сме свидетели на отрицателна нетна емисия. По своята същност това ще запази доходността по европейските облигации ниска... Крайният резултат трябва да е дългосрочно по-слабо евро", отбеляза в анализ Крис Уестън от IG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още