IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи с една стъпка рейтинга на Бразилия

Решението отразява по-силния от очакваното икономически спад и политическата нестабилност

15:27 | 06.05.16 г.
Fitch понижи с една стъпка рейтинга на Бразилия

Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Бразилия в национална и чуждестранна валута до равнище "ВВ" от "ВВ+" с негативна перспектива. Това означава, че оценката на агенцията може да бъде намалена пак в следващите месеци, съобщава Ройтерс.

“Понижението на рейтинга на Бразилия отразява по-силния от очакваното икономически спад на страната, неспособността на правителството да стабилизира перспективите пред държавните финанси, както и повишеното равнище на политическа несигурност", пояснява агенцията.

Информационната агенция припомня, че през декември 2015 г. Fitch лиши Бразилия от инвестиционния й рейтинг - горчив обрат за най-голямата икономика в Латинска Америка.

Агенцията прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 3,8% през тази година заради високото ниво на политическа несигурност, влошаването на пазара на труда и забавянето на водещия търговски партньор на страната – Китай.

В момента президентът на Бразилия Дилма Русеф е в процедура по импийчмънт заради корупционните скандали около петролния гигант Petrobras. Ако се стигне до отстраняването й, президентският пост най-вероятно ще се заеме от заместника й в момента Мишел Темер. Финансов министър тогава най-вероятно ще стане Енрике Мейрелеш, който ще трябва да установи реалистични цели за развитие на страната, посочва информационната агенция.

Междувременно Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на председателя на долната камара на Националния конгрес Едуардо Куня заради предполагаем опит за сплашване на конгресмени и възпрепятстване на разследвания срещу него, съобщава БНР.

Мярката беше поискана от главния прокурор на Бразилия. Решението засилва политическата несигурност преди вероятното временно отстраняване на президента Дилма Русеф и съставянето на ново правителство от вицепрезидента Мишел Темер.

Бразилската конституция предвижда, че като председател на долната камара Куня е трети по ред като евентуален приемник на Русеф, ако процедурата по импийчмънт срещу нея успее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още