IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отчита икономически растеж за трето поредно тримесечие

Инфлацията в страната остава по-слаба от очакваната

10:55 | 29.04.16 г. 2
Франция отчита икономически растеж за трето поредно тримесечие

Икономическият растеж на Франция за първото тримесечие оправда очакванията на анализаторите, съобщава MarketWatch.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е ускорил леко растежа до 0,5% за периода януари-март спрямо 0,3% през последните три месеца на миналата година, показват данните на националната статистическа служба на Франция.

Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха растеж от 0,4 на сто в началото на годината.

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен коментира, че “солидният растеж набира скорост”.

Докладът на френската статистика показва, че потребителските разходи са нараснали рязко в началото на годината, както и инвестициите на бизнеса. Това е компенсирало натиска върху БВП на страната от страна на международната търговия, която се свива с 0,2% за периода.

Това е трето поредно тримесечие на ръст на БВП на Франция. Данните подкрепят позицията на президента Франсоа Оланд, че икономическата ситуация се подобрява след годините на стагнация.

Темповете на възстановяване на икономиката обаче не са достатъчни, за да пресекат ръста на публичния дълг на страната и да окажат натиск върху рекордно високата безработица. Последните законови промени на правителството в опит да подкрепят създаването на нови работни места доведоха до масови протести в цялата страна и насилие.

Отделен доклад на френската статистика показва, че потребителските цени във Франция са били по-слаби от очакваното през април, като основен натиск е оказван от спада на цените на промишлените стоки.

Индексът на потребителските цени в страната отчита ръст то само 0,1% през април, а на годишна база записва спад от 0,2%. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха месечен ръст на инфлацията от 0,2% и годишен спад от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
парите които раздаде супер марио за щяло и нещяло и лихвите които оряза дават малка светлина в големия тунел това с писаниците 4е фрасето е добре е ала бала идв видьов ден и ще видим кон боп яде ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Противно на очакванията и коментарите във форума на инвестор европеиската икономика бавно но сигурно набира скорост Ръстовете на трите наи големи икономики Франция Испания и германия превишават прогнозите Вероятно Италия и Полша също ще имат значителен ръст Европеиската икономика се движи към очаквания годишен ръст на Б В П от 2 % и инфлация над 1 % Ако деиствията на Е Ц Б бяха по решителни щяхме да имаме и инфлация от близо 2 % каквито са целите на банката Огромния и богат европеиски пазар износа потреблението и инвестициите са основните двигатели на разтежа и така ще бъде за напред въпреки евроскептиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още