IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия повиши прогнозата за ръста на икономиката за 2015 г. до 1,5%

Германската икономика се върна на пътя на растежа въпреки геополитическите турбуленции, твърди икономическият министър Зигмар Габриел

18:16 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Германия повиши прогнозата за ръста на икономиката за 2015 г. до 1,5%

Германското правителство повиши днес прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика за 2015 година. В същото време потребителското доверие достигна 13-годишен максимум заради поевтиняването на петрола и стабилния пазар на труда, предаде DPA.

Германската икономика ще нарасне с 1,5 процента тази година, след като през октомври прогнозата бе намалена от 2 процента на 1,3 на сто, заяви министърът на икономиката Зигмар Габриел.

Публикуването на годишния икономически доклад на правителството съвпадна с оповестяването на ключовия изпреварващ индекс за потребителското доверие, който скочи до 13-годишен максимум за февруари.

„Германската икономика се върна на пътя на растежа въпреки геополитическите турбуленции през последната година“, заяви Габриел. Той подчерта, че спадът на цените на петрола и слабото евро подпомагат растежа. 

Понижението на прогнозата миналата година се случи, след като германската икономика едва избегна рецесия през третото тримесечие. Оттогава обаче темпото на поевтиняване на петрола се ускори, а курсът на еврото спадна на фона на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да налее повече пари в затруднената икономика на еврозоната.

Германският износ ще се възползва от спада на курса на еврото, заяви още Габриел. Същевременно ведомството отбелязва, че геополитическото напрежение, например в Източна Украйна, както и вялото състояние на еврозоната, ще се отразят на износа.

Според прогнозите на министерството износът тази година ще се увеличи с 3,6% спрямо 3,7 процента миналата година, а вносът ще нарасне с 4,1% спрямо 3,3% през 2014 година. Очаква се вътрешното търсене да бъде основен двигател на растежа през тази година, като реалните заплати ще се увеличат с 2,6%, а стабилният пазар на труда ще помогне за нарастването на потребителските разходи.

В годишния икономически доклад се предвиждат и допълнителни инвестиции от 10 млрд. евро между 2016 и 2018 г. Вложенията са ключ към по-висока конкурентност, устойчив глобален просперитет и по-добро качество на живот.

Германската икономика нарасна през 2014 г. с 1,5 на сто, както съобщи федералната статистическа служба в средата на януари, като това са предварителни данни. С това икономиката се е развила много по-добре, отколкото през предишните две години. Основният двигател остава потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още