IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска търговска асоциация понижи прогнозата си за износа през 2016 г.

Според Федералното сдружение на търговците на едро и износителите (BGA) търсенето на германски стоки се е забавило значително след вота за Brexit

18:16 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската търговска асоциация BGA, понижи прогнозата си за износа през 2016 г., тъй като очаква продажбите в чужбина от най-голямата европейска икономика да стагнират вследствие на отложения ефект от Brexit, съобщи Ройтерс.

Според председателя на Федералното сдружение на търговците на едро, износителите и сектора на услугите Антон Бьорнер търсенето на германски стоки се е забавило значително след решението на мнозинството британци страната им да напусне Европейския съюз. По думите му това решение е един от факторите, които повишават несигурността и усложняват инвестиционните решения.

„Отраженията на Brexit ще ни повлияят значително в близкото бъдеще“, казва Бьорнер.

Ефектите тепърва ще се усетят при износа, който според прогнозите на BGA от април ще нарасне с 4,5% тази година. „Сега мисля, че постижимият ръст тази година ще е между 1,8 и 2%“, посочва Бьорнер.

Износът, който е традиционно двигателят на германската икономика, се повиши с 6,5% през 2015 г., но според председателя на BGA перспективите за 2016 г. са слаби. „Износът предстои да стагнира, вероятно дори през 2017 г., ако сме песимисти“, смята той.

Следващата седмица Германия ще публикува данни за търговията през юли, посочва Ройтерс.

Ръстът на германския износ за Великобритания, третия по важност пазар, стагнира на годишна база през първото полугодие на ниво около 44,8 млрд. евро.

За същия периода износът за САЩ и Франция се понижи съответно с 4% до 53,4 млрд. евро и с 2% до 52,1 млрд. евро.

Търсенето то развиващите се пазари беше потиснато, като износът за Китай се повиши с едва 1%, а този за Бразилия се понижи с близо една пета.

Двигателят на ръста през 2015 г. беше стабилното търсене от други държави членки на ЕС. Нетната търговия добавя 0,2 процентни пункта към ръста на БВП, който беше 1,7%. Германското правителство очаква този темп да се запази и през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още