IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация през юли се забавя повече от очакваното

Това се случва след поевтиняването на енергоносителите

20:54 | 30.07.15 г.
Германската инфлация през юли се забавя повече от очакваното

Инфлацията с годишно натрупване в Германия се е забавила повече от очакваното през юли след поевтиняването на енергоносителите, сочат обявени днес данни, цитирани от DPA.

Според германската статистическа служба цените на потребителските стоки в най-голямата европейска икономика са нараснали с 0,2% през юли, докато темпът през юни е бил 0,3%.

През юли енергоносителите са поевтинели с цели 6,2 на сто.

Очакванията на анализаторите бяха, че инфлацията ще остане на равнището си от юни. Слабият инфлационен натиск в страната подчертава битката, пред която е изправена Европейската централна банка в опитите си да тласне нагоре потребителските цени в еврозоната до целевия праг на инфлацията от малко под 2 на сто, допълва DPA.

В петък Евростат ще обяви първата оценка на инфлацията във валутния съюз през юли. Специалистите смятат, че отслабването на ценовия натиск в Германия няма да отвори пътя за период на дефлация в страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още