IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската потребителска инфлация остава стабилна през юли

Очакванията на икономистите, анкетирани от агенцията, бяха за забавяне до 1,4 на сто

15:20 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската потребителска инфлация остава стабилна през юли на ниво 1,5% на годишна база, съобщава Ройтерс, позовавайки се на федералната статистическа служба Destatis. Очакванията на икономистите, анкетирани от агенцията, бяха за забавяне до 1,4 на сто.

Това е хармонизираният индекс, който се използва от европейските институции за коректно сравнение с данни от други държави членки.

На месечна база потребителските цени в Германия растат с 0,4%, което е с 0,1 процентен пункт над очакванията. 

Подробното разглеждане на данните показва, че ръстът на потребителските цени със стабилен темп се дължи на рязко поскъпване на храните. Повишение има и при наемите, стоките, услугите и енергията.

Евростат ще публикува първото четене на данните за инфлацията в цялата еврозона в понеделник, като очакванията са за стойност от 1,3% на годишна база.

По-рано в петък излязоха данни за инфлацията в Испания, която се ускорява до 1,7% на годишна база.

Стивън Браун, икономист за Европа от Capital Economics, посочва, че германските данни говорят за ускоряване в базисната инфлация във федералната република, но по думите му има още много време, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) започне да повишава лихвите.

Очаква се е ЕЦБ да свие програмата си за стимули в началото на 2018 г. с аргумента, че ускореният растеж предоставя достатъчно подкрепа на европейската икономика, за да може да се затегне паричната политика.

Всяко едно действие от страна на ЕЦБ се очаква да бъде умерено и постепенно, тъй като базисната инфлация, която изключва храните и горивата, е малко над 1% и все още няма категорични сигнали за натиск във възходяща посока.

ЕЦБ също се опасява, че ръстът на заплатите не реагира на по-добрия растеж и на по-бързото от очакваното понижение в безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още