IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горските пожари ще изтрият 1,25 процентни пункта от ръста на БВП на Канада

След като остави основната лихва без промяна, централната банка очаква слабо представяне на икономиката през второто тримесечие

19:10 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Канадската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,5% в сряда, съобщи WBPonline.

Регулаторът посочва, че силният старт на годината бързо ще избледнее заради слабото представяне на икономиката през второто тримесечие. Банката подчертава негативното влияние на горските пожари в Албърта, избухнали през втората половина на май и довели до големи опустошения и спиране на петролния добив.

„Второто тримесечие ще е много по-слабо от прогнозите заради опустошителните горски пожари“, пише в изявлението на централната банка. Икономистите допълват, че цените на петрола се повишават на фона на краткосрочни смушения в предлагането. 

Щетите, причинени от пожарите, ще изтрият около 1,25 процентни пункта от реалния икономически ръст през второто тримесечие, очаква регулаторът. WBPonline припомня, че през април, т.е. преди пожарите, прогнозата за ръста на БВП беше ревизирана надолу от 2,2% до 1%.

През третото тримесечие на 2016 г. се очаква подобрение, като добивът на петрол би трябвало да се възстанови след отстраняването на щетите от пожарите.

Централната банка остава загрижена за имотния пазар предвид регионалните различия. Провинциите, където енергетиката не е водещ сектор, отчитат скок в цената на жилищата, особено в Торонто и Ванкувър.

Инфлацията от друга страна изглежда не е повод за притеснение, тъй като ръстът на индексите на потребителските цени засега е в унисон с очакванията на банките. Инфлацията в Канада се ускори неотдавна, но остава под целевото ниво от 2%, докато базисната инфлация е около 2 на сто.

„Макар че канадският долар поскъпна спрямо щатския, валутата остава около нивата, прогнозирани през април“, пише още в изявлението на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още