IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Биткойнът не спира да чупи рекорди

Пазарната капитализация на криптовалутата се увеличи с над 15 млрд. долара за една седмица

19:03 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на биткойна достигна нова рекордно висока стойност в понеделник, удължавайки подема от уикенда благодарение на силното търсене в Япония.

Цената на биткойна достигна 4 330,71 долара, надминавайки рекордните 4 225,40 долара, отбелязани в неделя, сочат данни на специализирания сайт CoinDesk.

Само в рамките на миналата седмица пазарната капитализация на биткойна се увеличи с над 15 млрд. долара. От началото на годината криптовалутата е поскъпнала с над 320 на сто.

Представяне на биткойна през последните 3 месеца

Данни: CoinDesk

CNBC обяснява подема на биткойна с четири основни фактора.

Един от тях е търсенето в Япония. Японската йена формира над 42% от покупките на биткойн, изчисляват от сайта CryptoCompare.

Регулаторите в Страната на изгряващото слънце са благосклонно настроени към криптовалутата. По-рано през годината Япония прие биткойна за законно платежно средство, като големите търговски вериги подкрепиха този ход. Веригата магазини Marui например тества разплащания с биткойни в един от обектите си.

Друг фактор за поскъпването на биткойна е разрешаването на въпроса за ъпгрейд на мрежата на криптовалутата. Беше постигнато споразумение за увеличаване на размера на трансакциите, които могат да се извършват посредством технологията блокчейн, която стои зад функционирането на биткойна.

Освен това със засилването на интереса на регулаторите към валутата институционалните инвеститори също насочиха поглед към нея.

Прави впечатление също, че през последните няколко години биткойнът получава подкрепа при геополитическо напрежение. Според някои експерти част от подема на валутата се дължи на размяната на заплахи между САЩ и Северна Корея от последните дни.

Темата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още