IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Биткойн е балон, а не валута

Трябва да разгърнете въображението си, за да достигнете до извод каква е истинската стойност на биткойните, заяви бившият председател на Фед

11:12 | 05.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грийнспан: Биткойн е балон, а не валута

Цената на нашумялата напоследък виртуална валута биткойн е неустойчиво висока. Това заяви в интервю пред Bloomberg Алън Грийнспан, председател на Федералния резерв на САЩ в периода 1987-2006 г.

"Не мога да разбера откъде идва подкрепата за биткойните. Това е един балон. Валутата трябва да има истинска стойност. Трябва наистина да разгърнете въображението си, за да достигнете до извод каква е истинската стойност на биткойните. Аз не съм в състояние да го направя, може би някой друг може", отбеляза 87-годишният бивш ръководител на щатската централна банка.

Дигиталната валута, която продължава да не е законово легитимирана от нито едно правителство или банкова институция по света, поскъпна над границата от 1 000 долара за брой в края на ноември. Паричното средство се радва на все по-засилващ се интерес от страна на инвеститорите, което кара все повече компании да започнат да приемат плащания в биткойни.

В началните минути на търговията на Стария континент в четвъртък електронната валута поевтинява с 9,39 на сто до точно 1 100 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
DerekBG
преди 10 години
В обръщение са 12.08 млн. биткойни, които са изкопани от 2009 до сега. Общо в обръщение могат да влязат до 21 млн. биткойни, последните единици от който ще се добият около 2140 година Това означава две неща, първо, че все по трудно ще се изкопават нови биткойни. Второ, ако интереса към анонимността на паричните транзакции остане същият и друга валута непредлага това, то цената на биткойна ще лети стремително нагоре. При положение, че не се намесят странични ограничаващи фактори, след няколко години може да има умопомрачителен курс.. примерно ОТ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗА БИТКОЙН Разбира се ако долара все още е конвертируем :) :)))Приятели, това е само мнение не го приемайте за съвет Никого за нищо несъветвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
DerekBG
преди 10 години
Днес Китайската Народна Банка (КНБ) издаде забрана за извършването на каквито и да е транзакции с биткойни от банките в Китай. Предполагаемото основание е свързаността на виртуалната валута с пране на пари, която позволява да се запази анонимността на потребителя. Тази стъпка на КНБ веднага доведе до спада на курса на биткойна от 1157 долара на 742 долара за биткойн на най-голямата борса за биткойни BTC, в края деня той си възвърна част от позициите си до 1099 долара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Ако биткойнчето ще доведе до срив на кухата глобална неолиберална финансова система- съм с две ръце ЗА съществуването му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Според мен е доста предубедено изказване. Ако се приема от пазара като платежно средство си е валута отвсякъде, също толкова колкото $ и всичко останало. Дали е балон? В момента може би, но то човек от какво ли ни си прави балони, включително и от $. Аз пък се питам каква е истинската стойност на $ и другите хартийки - нямат истинска константна, а само моментна, манипулируеми са. Каква е разликата с биткойна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Dr.Who
преди 10 години
И от кога "балон" и "валута" са взаимно изключващи се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Батя
преди 10 години
Много точно го е казал старото куче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още