IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония остава в капана на дефлацията

Потребителските цени през януари са се понижили с 0,2% на годишна база за трети пореден месец

11:50 | 01.03.13 г. 3
Япония остава в капана на дефлацията

Потребителските цени в Япония отбелязаха трети пореден месец на спад през януари, подчертавайки предизвикателството пред правителството на страната, което заложи цел за 2% инфлация, съобщи ВВС.

Потребителските цени, с изключение на цените на храните, са регистрирали спад от 0,2% през първия месец на годината спрямо същия месец на миналата година.

Япония се бори с дефлацията вече няколко години, заради която вътрешното потребление е на изключително ниски нива, припомня ВВС. Вътрешното търсене в Япония обаче е по-важно дори и от износа, който пък е засегнат от забавеното търсене в глобален мащаб и скъпата йена.

Премиерът на Страната на изгряващото слънце Шиндзо Абе обеща да съживи отслабената икономика и да се пребори с дефлацията. Именно под натиска на Абе японската централна банка заложи 2% цел за инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
като Гърция например вече си се пързалят с прилична скорост по пързалката надолу. Въпреки "усилията" на ЕЦБ Фед и другите подобни структури. Ако в предишното изречение заменим думичката "въпреки" с "поради" ще сме много по-близо до истината. Защото реално обективни причини за кризата няма. Суровините ОЩЕ не са се свършили, земята не е престанала да ражда, а технологично сме по-напред от когато и да било в историята на човечеството и ВЪПРЕКИ това имаме нарастваща безработица и дори бедност. Наистина на политиците и финансистите са им необходими К О Л О С А Л Н И усилия, за да предизвикат криза при тези условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ето как, благодарение на една мъничка статийка можем да си отговорим много точно какво представлява икономическата криза и кой точно я предизвиква. Дефлацията е най-нормалното и естествено нещо в едно технологично развиващо се общество. Аз съм достатъчно стар, за да си спамням ясно времето, когато един компютър Правец, струваше колкото една чисто нова жигула. С други думи човек трябваше да спестява поне 5 - 6 години, за да си купи това "желязо". А какви са цените в целия IT сектор сега? Цените, разбира се са десетки пъти по-ниски. Според икономистите от това по-лошо няма и са готови да се борят с намаляването на цените с всичката мощ на печатарските машини. Което от своя страна директно предизвиква увеличаване на безработицата, както се вижда от предишния ми пост. Но все пак има и една добра новина. Добрата новина е, че индустрията, така наречениат реален сектор няма да може да издържи дълго на финансовите интервенции. Растежа на много места се забавя, на някои спира, а други,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Господи, какво ли ни чака с такива икономисти. Дефлация наричаме поевтиняване на стоките и поскъпване на парите, нали така. Защо поевтиняват стоките? Ами заради повишеното производство, естествено. За да поддържат ниски цени на наситения и все по-конкурентен пазар, производителите са принудени да внедряват все по-нови и високопроизводителни технологии. Новите технологи обаче, изискват по-малко хора. Броят на работещите намалява, което означава, че намаляват купувачите на това, което се произвежда. Което допълнително сваля цените. В този момент финансистите решават да се "преборят" с дефлацията и пускат печатницата на бърз ход. На което производителите реагират по описания по-горе начин. И икономиката се превръща в безмилостно състезание между индустрията и печатницата, което задълбочава проблема. Чии ли лагери ще се стопят първи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още