IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с първи търговски излишък за полугодие след аварията в АЕЦ "Фукушима"

Рязкото укрепване на валутните курсове от началото на годината продължава да оказва натиск над търговските стойности през юни

13:10 | 25.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В понеделник Япония отчете първия си търговски излишък за полугодие от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., която доведе до ръст на цените на вноса на енергия и поредица от дефицити, предава Ройтерс.

Третата най-голяма икономика в света отчита за периода януари-юни търговски излишък от 1,8 трилиона йени, спрямо дефицит от 1,69 трилиона йени през същия период на миналата година, става ясно от данните на финансовото министерство.

Рязък спад на цените на петрола и газа доведе до натиск над търговския баланс на Япония, но износът се бори да постигне напредък след рязкото покачване на йената, отразявайки се негативно на финансовите резултати на някои от най-големите японски компании. 



Шестмесечният излишък е първият за страната от периода юли – декември 2010 г., показват данни на министерството.
Японската икономика, която вече изпитваше трудности по това време, бе сериозно ударена от бедствието със земетресението и цунамито, което предизвика аварията във Фукушима.

Ядрената катастрофа, най-лошата след аварията в Чернобил през 1986 г., принуди властите да затворят ядрените реактори в бедната на ресурси Япония, която се обърна към производството на топлоелектрическите централи и скъпия внос на изкопаеми горива, за да предотврати енергиен колапс.

Падащите цени на енергийните източници са добри новини за търговския баланс на Япония, но експортната картина остава нестабилна, като износът към ключови пазари, като Китай и Съединените щати, остава слаб.

Износът за Китай спада с 10% през юни, маркирайки четвърти пореден месечен спад. Износът за САЩ спада с 6,5 на сто, воден от понижението на експорта на коли и стомана. Експортът към двете дестинации спада и за шестмесечния период от началото на годината. 

„Рязкото укрепване на валутните курсове от началото на годината продължава да оказва натиск над търговските стойности през юни", коментира Марсел Тилиент от анализаторската компания Capital Economics. Но обемът на търговията се стабилизира, а ръстът на йената се охлажда, добавя той. 

През юни износът на Япония спада за девети пореден месец, но експертите очакваха по-сериозно понижение. Така експортът спада със 7,4 на сто, докато анализаторите очакваха спад от 11,3 на сто.

Вносът се понижава с 18,8 на сто, като Япония се възползва от актуалния възход на родната валута и ниските цени на суровините. Като цяло търговският излишък възлиза на 692,8 млрд. японски йени (5,95 милиарда евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още