IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка очаквано запази паричната си политика без промяна

Нов член на Управителния съвет обаче се обяви срещу позицията на централната банка, че сегашната политика е достатъчна, за да стимулира инфлацията

11:06 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка очаквано запази паричната си политика без промяна в четвъртък. Нов член на управителния съвет обаче се обяви срещу позицията на централната банка, че сегашната политика е достатъчна, за да стимулира инфлацията да достигне целта от 2%, съобщава Ройтерс.

Гоуши Катаока, силен привърженик на агресивното облекчаване на паричната политика, който се присъедини към борда в края на юли, се противопостави на решението с 8 на 1 гласа. Така той потенциално даде началото на нов разрив в управителния съвет, който може допълнително да отложи всеки план на ЯЦБ да намали огромните си стимули.

Съгласно очакванията ЯЦБ реши да запази краткосрочните си лихвени проценти на ниво от -0,1%, както и обещанието си да насочи доходността по 10-годишните държавни ценни книжа около 0% съгласно политиката си за контрол на кривата на доходността.

ЯЦБ не промени и хлабавия си ангажимент да продължи да купува облигации, като активите ѝ се увеличават с годишен темп от 80 трлн. йени. В същото време обаче в сряда Федералният резерв на САЩ обяви, че от октомври ще започне постепенно да свива огромния си баланс в размер на 4,5 трлн. долара.

Катаока изрази скептицизъм относно убеждението на ЯЦБ, че инфлацията ще достигне 2%.

„Като се има предвид прекомерния капацитет на предлагане, оставащ на капиталовия фондов пазар и на пазара на труда, ефектите от паричното облекчаване, натрупани от сегашната крива на доходността, не са достатъчни, за да се постигне инфлация от 2% около фискалната 2019 г.“, както прогнозира ЯЦБ, каза Катаока, обявявайки политическото си решение.

Бившият икономист не предложи понижаване на лихвените проценти, но заяви, че е малко вероятно инфлацията да се ускори до 2% от следващата година, сигнализирайки нуждата от допълнителни стъпки за облекчаване, за да се стимулира инфлацията над сегашните ѝ нива от около 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още