IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка разочарова пазарa

BoJ поддържа обещанието си за увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени

08:48 | 07.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Япония продължава да се бори с дефлацията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Япония продължава да се бори с дефлацията. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (Bank of Japan, BoJ) не изненада положително пазарите. Очакваното с голямо нетърпение заседание на централната банка потвърди досегашната ѝ парична политика и се погрижи за леко разочарование на борсата в Токио. Там водещият индекс Nikkei-225 падна с 0,4 на сто до 18 114 пункта, предава Bloomberg.

Спекулациите за нови паричнополитически мерки на BoJ окрилиха курсовете на борсата в Токио през предходните дни, а във вторник Nikkei-225 достигна и до най-високото си ниво от средата на септември. 

Въпреки опасенията за рецесия членовете на Борда на Bank of Japan (BoJ) – централната банка на третата в света по големина икономика, продължават хлабавата си парична политика. „Японската икономика продължава да се възстановява стабилно, въпреки че износът и производството са засегнати от охлаждането на развиващите се пазари“, се казва в становището на банката.

Както се очакваше, централната банка поддържа обещанието си за увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени (666 млрд. долара) чрез агресивни покупки на активи. 

Но неспиращите опасения за рецесия ще оставят централната банка под натиск да облекчи още повече паричната политика на по-важната си среща на 30 октомври, когато се очаква банкерите да намалят дългосрочните икономически и ценови прогнози, смятат анализатори.

Със своята ултрахлабава парична политика японската централна банка се опитва да предотврати изпадането на Япония отново в дефлационната спирала. Третата по големина икономика след суперсилите САЩ и Китай страда от  години от падащите цени: в очакване на все по-падащи цени потребителите изчакват с покупките, което се отразява негативно на приходите, печалбата и инвестициите на компаниите.

BOJ запази паричната си политика стабилна, откакто разшири стимулите през октомври миналата година.

„Решението се очакваше. Аз все още очаквам BOJ да облекчи политиката  си по-късно този месец“, каза Ясунаро Уено, главен пазарен икономист в Mizuho Securities, цитиран от Ройтерс. „Ако BOJ не направи нищо, дори и ако намали своите бичи прогнози,  инвеститорите ще приемат това като знак за отслабване на ангажимента ѝ да докара инфлацията до годишно ниво от 2%“, поясни той.

Очаква се по-късно гуверньорът на банката Харухико Курода да обясни решението на банкерите по време на своя пресконференция. 

Основните потребителски цени в третата по големина икономика в света записаха първия си спад на годишна база през август от повече от две години. Същинският индекс на потребителските цени, който включва цената на петрола, но не и на пресните храни, спадна с 0,1% спрямо същия период на миналата година,  за да запише първия си спад от април 2013 г. В същото време индексът на потребителските цени се повиши с 0,2% на годишна база през август, но не отчете промяна спрямо юли. Опасенията, че страната навлиза в дефлация, оказват натиск върху властите на Страната на изгряващото слънце.  

Тогава Курода заяви, че тенденциите в ценовото равнище остават силни, а данните за инфлацията остават на същото ниво, след като се изключат разходите за енергия, предава Bloomberg.  

Премиерът Шиндзо Абе и Японската централна банка (ЯЦБ) обещаха да извадят страната от дефлацията - битка, която се води от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още