IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия се задъхва

Индустриалната продукция отчете първия си спад от три месеца насам през февруари

09:46 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската индустрия се задъхва

Японската индустрия губи скорост. Индустриалната продукция отчита първия си спад от три месеца насам през февруари въпреки усилията на правителството да въведе реформи и да стимулира икономиката, предава Ройтерс. Това е най-силният спад от юни 2014 г. насам.

Показателят се свива с 3,4%, което е близо двойно по-силно свиване от предвижданото понижение от 1,8 на сто. Месец по-рано секторът отчете разширение от 3,7%. На годишна база спадът възлиза на 2,6%, което е доста под очакванията за отрицателен ръст от 0,6%. 

И през март няма да има особено подобрение, показват данните на Министерството на икономиката и търговията в Токио. Очаква се индустриалната продукция да отчете понижение от 2% през първия пролетен месец, за да се върне към позитивната тенденция през април, за когато се прогнозира растеж от 3,6%.

По-слабите от очакваното данни засилват притесненията около представянето на икономиката на страната. През миналата седмица разочарование донесоха и данните за продажбите на дребно и потреблението, а годишната базова инфлация спадна до нулата, ако не се вземе предвид ефектът от увеличението на данъка върху продажбите от април 2014 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още