IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ расте с най-високото си темпо от една година

Икономиката на страната показва признаци на сериозно възстановяване от рецесията

10:54 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японците имат една причина повече да се усмихват. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японците имат една причина повече да се усмихват. Снимка: Ройтерс

През декември японският износ е нараснал с най-бързото си темпо от една година. Той е бил подкрепен от евтината йена и увеличаването на чуждестранното търсене, основно в САЩ. Това е окуражаващ знак за попадналата в рецесия икономика, дори при оставането на съмнения за силата на световния растеж, пише Ройтерс.

Ръстът с 12,9% на годишна база на износа отбелязва четвърти пореден месец на повишение. Основна подкрепа за него са оказали доставките на коли за САЩ и електронни части за Китай, показват данни на министерството на финансите, публикувани в понеделник.

Възстановяване на износа, който отдавна е важна част от третата по големина икономика в света, би могъл да бъде някакво успокоение за премиера Шиндзо Абе. Той води борба за възстановяване на растежа, след като повишението на данъка върху продажбите през април вкара Япония в рецесия.

С изключение на САЩ прогнозите за като цяло муден икономически ръст на световната икономика хвърлят съмнение върху чуждестранното търсене. Поевтиняването на петрола до под 50 долара за барел също така повиши опасенията от дефлация.

Вносът се повиши по-малко от очакваното, което остави Япония с търговски дефицит за рекордния 30-ти пореден месец.

Данните на министерството на финансите показват, че износът за САЩ се е увеличил с 23,7% през годината до декември, докато този за Китай е нараснал с 4,3%.

Доставките за Азия, които съставляват повече от половината от японския експорт, са нараснали с 11% на годишна база през декември. Доставките за Европейския съюз са се увеличили с 6,8%.

Като цяло износът се е повишил с 1,9% през декември спрямо очакваните 2,3%, тъй като резкият спад на цената на суровия петрол намали стойността на покупките.

Това спомогна за почти 50% намаление на търговията през декември спрямо година по-рано до 660,7 млрд. йени (5,62 млрд. долара).

За цялата 2014 г. японският търговски дефицит е достигнал рекордните 12,78 трлн. йени. Това се дължи основно на големия внос на втечнен природен газ, тъй като фабриките и домакинствата използват повече гориво. Те трябва да компенсират спирането на всички атомни електроцентрали за проверка на безопасността заради бедствието с АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.

Евтиният петрол също така увеличава предизвикателството пред постигането на инфлационната цел от 2% на Bank of Japan. Анализаторите смятат, че това е невъзможно към този момент.

В сряда централната банка рязко намали прогнозата си за инфлацията, а гуверньорът Харухико Курода призна, че може да отнеме много повече време за постигане на целта.

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още