IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ расте трети пореден месец

Азиатската страна записва търговски излишък, след като дефицитът през януари прекъсна петмесечната серия търговски излишъци

10:48 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът от Япония се повишава значително през февруари, след като йената се задържа на стабилно ниво спрямо долара, съобщава Financial Times. Така се отчита третият пореден месец с ръст на експорта, след като 15 месеца имаше само свиване.

Стойността на японския износ расте с 11,3% на годишна база през февруари, сочат данните на японското министерство на финансите. Средните очаквания на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 10,6% повишение. Наблюдава се рязко ускорение спрямо януари, когато износът се повиши с 1,3 на сто.

Стойността на износа за Китай скача с 28,2% на годишна база, след като през първия месец на годината се повиши с едва 3,1 на сто. 

Доставките за Азия като цяло растат с 20,9%, ускорявайки се след 6-процентов ръст през януари. Износът за САЩ расте със скромните 0,4 на сто, след като през януари записа спад в размер на 6,6%.

Възстановяването на износа идва на фона на валутен курс на йената спрямо долара, който миналия месец остана без изменение – на ниво 112,8 йени за долар.

Стойността на вноса също надминава очакванията за 0,6% ръст, увеличавайки се с 1,2 на сто. През януари вносът в Япония скочи с 8,5 на сто. Вносът от САЩ се свива с 0,7%, след като през януари се повиши с 11,8%. Доставките от азиатските държави се понижават с 8%, а тези от Китай записват спад от 17,7% на годишна база.

Така търговският излишък на Япония става 813,4 млрд. йени (7,3 млрд. долара), което до голяма степен отговаря на очакванията и представлява възстановяване, след като дефицитът през януари прекъсна петмесечната серия търговски излишъци.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още