IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският сектор на услугите се върна към спад през септември

Индексът на третичния сектор отстъпи с 0,2% след ръста от 0,7% през август

09:28 | 12.11.13 г.
Японският сектор на услугите се върна към спад през септември

Японските компании са понижили инвестициите си в услуги през септември – знак, който подчертава продължаващите предизвикателства за правителството в опитите му да стимулира бизнеса, заплатите и нивото на потребление.

Изготвяният от Министерството на икономиката, търговията и индустрията индекс на третичния сектор в Япония отстъпи с 0,2% през деветия месец след ръста от 0,7 на сто през август, предава WBP Online.

С най-голям принос за понижението бяха секторите на професионалните услуги, науката, изследванията (-4,9%) и комуналните услуги (-3,7%).

Ръстове, макар и значително по-малки, бяха отчетени при бизнеса с недвижими имоти (1,3%) и при финансовия и застрахователен сектор (1,1%).

След встъпването си в длъжност през декември 2012 г. министър-председателят Шиндзо Абе започна моментални икономически реформи, опитвайки се да изведе страната от близо 15-годишния курс на дефлация на потребителските цени. Неговата стратегия, известна като "трите лъча", включва покачване на публичните разходи, гъвкава парична политика и структурни реформи.

Първите оптимистични резултати не закъсняха. Водещият японски борсов индекс Nikkei 225 нарасна с над 50% от края миналата година, изпращайки ясен знак, че пазарните участници възприемат позитивно "Абеномиката“.

Най-новините официални данни от страната показаха, че потребителската инфлация се е повишила с 0,7 на сто на годишна база през септември. Въпреки че индикаторът най-после излезе на зелена територия, резултатът все още е далеч от заложената от правителството целева средносрочна инфлация от 2%.

Въпреки че в известна степен стимулира икономическата активност и води до бързи положителни резултати, политиката по обезценка на йената несъмнено е нож с две остриета. Девалвацията на японските пари представлява заплаха за дългосрочната жизнеспособност на политиките, които имат за цел преди всичко да се увеличи потреблението. Основният проблем в тази насока идва от все по-високите разходи за внос, чиито темпове на растеж все още не могат да бъдат настигнати от ръста на заплатите.

Повече новини за японската икономика може да научите в материала на Bloomberg!

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още