IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна, след като Японската централна банка разочарова пазарите

Банката разширява покупките си на борсово търгувани фондове и удвоява обема на програмата си за кредити в долари

09:52 | 29.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) разширява покупките си на борсово търгувани фондове (ETF) и удвоява обема на програмата си за кредити в долари, съобщи Bloomberg. Институцията се въздържа от разширение на програмата за изкупуване на държавни облигации, която е основната част от плана й за стимули.

Бордът на банката, начело с управителя Харухико Курода, гласува за разширение на покупките на борсово търгувани фондове до 6 трлн. йени годишно. (57,9 млрд. долара). Освен това Курода е разпоредил преглед на ефективността на политиката, който ще се проведе при следващото заседание на 20-21 септември. Според Bloomberg това е неочаквано решение.

Банката запазва годишния таргет за разширение на паричната база на ниво 80 трлн. йени (779 млрд. долара), който се осъществява предимно чрез изкупуване на държавни облигации. Без промяна остана и депозитната лихва, която е на ниво -0,1%. Програмата за кредитиране в долари е разширена до 24 млрд. долара.

По този начин 71-годишният Курода оказва подкрепа на премиера Шиндзо Абе, който преди два дни обяви програма за фискални стимули на стойност 28 трлн. йени и този план ще понесе отговорността за насърчаване на ръста и инфлацията. ЯЦБ беше обект на натиск да въведе мерки, които да допълнят правителствените, така че на днешното заседание банката трудно можеше да се въздържи от действия.

И все пак пазарите останаха недоволни. Йената поскъпна рязко, а доходността по държавните облигации се срина с най-бърз темп от 2013 г. Японската валута поскъпна с близо 2% спрямо долара към 9:40 часа българско време до 103,30 йени за долар. Доходността по 10-годишните ДЦК нарасна с 11 базисни пункта до -0,18%.

Мнозинството икономисти очакваха повече мерки от страна на ЯЦБ предвид ниските очаквания за инфлацията и слабия растеж. Близо две трети от анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха понижение на депозитната лихва още по-надълбоко в отрицателна територия, а над две трети прогнозираха разширение на ETF програмата.

„ЯЦБ имаше избор от пет възможности, но се спря само на една“, казва Шон Калоу, старши форекс стратег в Westpac Banking Corp в Сидни. „А купуването на повече борсово търгувани фондове беше до голяма степен очаквано“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още