IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в ЕС и еврозоната се ускорява през първото тримесечие

Инфлацията във валутния блок отново се връща на отрицателна територия през април

13:00 | 29.04.16 г.
Икономическият растеж в ЕС и еврозоната се ускорява през първото тримесечие

Икономическият растеж в еврозоната и целия Европейски съюз (ЕС) се ускорява през първото тримесечие до съответно 0,6% и 0,5% спрямо отчетения през последното тримесечие на годината растеж от съответно 0,3% и 0,4%, показват първоначалните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база икономиката на държавите от валутния блок се е разширила със средно 1,6% - колкото и през последните три месеца на миналата година, показва още евростатистиката.

Годишният растеж на ЕС обаче леко се забавя – до 1,7% през първото тримесечие спрямо 1,8% през последните три месеца на миналата година.

От друг доклад на Евростат става ясно, че инфлацията в еврозоната през април отново се е върнала на отрицателна територия.

През април индексът на потребителските цени се е понижил с 0,2%, след като през март остана стабилен, сочат предварителните оценки на евростатистиката.

Данните показват, че през април спрямо март ръстът на цените на услугите се е забавил до 1% от 1,4%, а на храните, алкохола и тютюневите изделия е останал стабилен (0,8%).

Най-голям натиск върху потребителските цени в европейския валутен блок продължават да оказват цените на енергията, които се понижават с 8,6% през април. През март беше отчетен спад от 8,7%.

Окончателната оценка на Евростат за инфлацията в еврозоната ще бъде публикувана в средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още