IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобряват

Причината е по-силното потребителско доверие, както и подобрените нагласи в търговията на дребно и строителството

14:52 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите нагласи и в еврозоната, и в целия Европейски съюз се подобряват. През май индикаторът на Европейската комисия за икономическите нагласи (ESI) отчита повишение в еврозоната с 0,7 пункта до 104,7 пункта, а в ЕС – с 0,5 пункта до 105,7 пункта.

Причината е по-силното потребителско доверие, както и подобрените нагласи в търговията на дребно и строителството. Нагласите в индустрията остават стабилни, а тези при услугите леко се влошават.

Най-големи са повишенията в индекса ESI във Франция (+1,5 пункта) и в Германия (+0,4 пункта). Понижение има в Испания (-0,4) и Холандия (-0,1). 

Липсата на промяна в нагласите в индустрията се дължи на по-позитивните оценки на мениджърите за сегашното ниво на поръчки и на факта, че на складова наличност с готови стоки противостоят влошени очаквания за продукцията.

Лекото понижение в увереността в сектора на услугите (-0,4) се обяснява с влошена оценка за изминалия месец, която обаче се компенсира от по-добри очаквания за бъдещето.

Резкият ръст в потребителското доверие (+2,3) се дължи на позитивната оценка като цяло за перспективите пред икономиката, трудовия пазар и спестяванията на домакинствата.

Подобрението в търговията на дребно (+1,9) се дължи на добрите нагласи за актуалните бизнес условия. Важното подобрение в нагласите в строителството е провокирано от по-позитивните оценки на мениджърите за поръчките. Техните очаквания за назначенията обаче остават на практика без промяна.

Отделно изследване на комисията за бизнес климата (Business Climate Indicator – BCI) отчита подобрение, като индексът се повишава с 0,11 пункта до 0,26 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още