IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват до 10-месечен връх

Индексът на ЕК за бизнес и потребителското доверие се повишава от 104,9 пункта през септември до 106,3 пункта този месец

14:49 | 28.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите нагласи в еврозоната се подобряват до 10-месечен връх през октомври, сигнализирайки за значителна издръжливост във валутния съюз, съобщава Bloomberg. Индексът на Европейската комисия за бизнес и потребителското доверие се повишава от 104,9 пункта през септември до 106,3 пункта този месец. Това е най-високата стойност от декември и надминава средната оценка в проучването на Bloomberg, където икономистите прогнозираха непроменено число.

Данните хвърлят малко повече светлина върху икономическото представяне на еврозоната след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, което беше взето на референдум в края на юни. Разминаванията в темповете на ръст в различните държави членки обаче продължават да оказват натиск над Европейската централна банка (ЕЦБ) да поддържа безпрецедентната си програма за стимули, за да подпомага икономиката и да върне инфлацията до целевото ниво от 2%.

„Възстановяването е устойчиво, дори и перспективите пред растежа да останат скромни“, казва Марко Вали, главен икономист за еврозоната в UniCredit в Милано. „Паричната политика подкрепя растежа, но не достига до основните тенденции за инфлацията. ЕЦБ ще бъде много по-фокусирана върху това, а не върху растежа, който върви по план“, допълва той.

В петък френските статистически служби отчетоха ръст на БВП от 0,2% през третото тримесечие спрямо предходното, когато имаше свиване в рамките на 0,1%. Темпът е под прогнозата за 0,3% ръст.

Междувременно в Испания икономиката изглежда игнорира политическата безизходица и нараства с 0,7% през трите месеца до края на септември. И макар че се наблюдава забавяне, страната се представя по-добре в сравнение с редица други държави членки на еврозоната.

„Очевидно е, че облекчената парична политика има желания ефект в еврозоната“, каза в петък Беноа Кьоре, който членува в Управителния съвет на ЕЦБ.

Евростат ще публикува данните за ръста на БВП през третото тримесечие и за инфлацията в еврозоната през октомври в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още