IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната – на десетгодишен връх

Доверието не изглежда негативно повлияно от перспективите за постепенно редуциране на стимулиращите парични политики на ЕЦБ

15:33 | 28.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната – на десетгодишен връх

Икономическото и бизнес доверието в еврозоната нарастват през септември за четвърти пореден месец, като достига най-високото ниво от повече от десетилетие насам преди всичко заради засилващия се оптимизъм във всички основни сектори с изключение на финансовите услуги.

Това вероятно е знак, че доверието не изглежда негативно повлияно от перспективите за постепенно редуциране на  стимулиращите парични политики на ЕЦБ през следващата година, коментира Ройтерс.

Според последното проучване на Европейската комисия индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се повишава през септември до 113,0 пункта от 111,9 пункта през август, докато очакванията на финансовите пазари бяха за  по-скромен растеж до 112,0 пункта.

Това е най-високото ниво на индекса от юли 2007 година насам – повече от година преди да започне световната финансова и икономическа криза.

Новото нарастване на икономическото доверие е в резултат на рязко  подобряване на доверието в индустриалния и в строителния сектор, както и при  търговията на дребно, но при по-сдържан подем в сферата на услугите и на потребителското доверие, като единствено в сектора на финансовите услуги е отчетено по-сериозно влошаване.

Европейската комисия регистрира повишение на индекса на икономическото  доверие във всичките пет водещи икономика в региона, като най-солидно е неговото нарастване в Холандия (повишение с 1,9 пункта), следвана от Италия (с 1,8 пункта), Испания (с 0,6), Германия (с 0,5) и Франция (повишение с 0,4  пункта).

Бенчмаркът, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също нараства рязко през септември до 1,34  пункта (най-високо ниво от април 2011-а година) от 1,08 пункта месец по-рано и  очаквания за по-слаб негов растеж до 1,12 пункта.

Последното проучване на ЕК отчита солидно подобрение  на доверието в индустриалния и промишлен сектор (нарастване на съответния  индекс до 6,6 от 5,0 пункта месец по-рано), както и в строителството (до -1,7  от -3,3 пункта) и при търговията на дребно (до 3,0 пункта от 1,6 пункта).  По-слабо подобрение е регистрирано при доверието в сферата на услугите (до 15,3  от 15,1 пункта през предходния месец), като единствено доверието при  финансовите услуги бележи влошаване (до 18,8 от 25,6 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната нарасна през септември до -1,2 пункта от -1,5 пункта през август, достигайки ново най-високо ниво от април 2001 година насам.

Индексът, оценяващ потребителските инфлационни очаквания за следващите 12 месеца, се повиши рязко до 14,2 пункта от 11,6 пункта през август, като в  същото време аналогичният ценови индекс в промишления сектор е нараснал през септември до 10,5 пункта от 8,1 пункта през предходния месец, а в сферата на услугите -  до 8,0 пункта от 6,4 пункта през август. 

Поредното засилване на икономическото доверие до нов 16-годишен връх подкрепя очакванията, че еврозоната ще остане на пътя на солиден растеж през втората половина на годината въпреки рязкото поскъпване на еврото, докато  нарастването на потребителското доверие е нов сигнал, че силното вътрешно търсене ще продължава да бъде основен двигател за икономически растеж в  региона.

Днешното бизнес проучване на ЕК, включващо и сигнали за засилващ се инфлационен натиск, може да подсили очакванията, че ЕЦБ ще даде знак скоро за стартиране на процес на намаляване на огромните по размер стимулиращи парични политики, следвайки аналогичните стъпки, предприети по-рано този месец от страна на  Федералния резерв на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още