IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се засилва и през март

Увеличението се дължи преди всичко на оптимизма на потребителите

18:28 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическото доверие в еврозоната се засилва и през март

Икономическото доверие в еврозоната е продължило да се засилва през март, след като нарасна през януари и февруари, съобщи Европейската комисия.

Индексът на доверие е достигнал 103,9 пункта миналия месец,  което е с 1,6 пункта над равнището от февруари. Това увеличение се дължи главно на оптимизма на потребителите (+3,0), които имат по-оптимистична оценка за безработицата в бъдещ план, но и за бъдещата икономическа ситуация като цяло, а в по-малка степен - за натрупването на  спестяванията им.

Доверието в промишлеността (+1,7) отразява по-оптимистично  отношение на ръководителите за бъдещото производство и сегашното състояние на поръчките.

В сектора на услугите също се наблюдава засилване на  доверието (+0,7) благодарение на по-позитивния поглед върху вече направените поръчки. В търговията на дребно доверието е  нараснало с 0,6 пункта в резултат на по-добрите очаквания за  бъдещата делова активност и въпреки по-негативната оценка за сегашното положение в деловите сфери и складовите наличности.

В строителния сектор доверието е прибавило 0,9 пункта  благодарение на преразгледаните към увеличение очаквания за нови назначения.

При финансовите услуги, които не са включени в състава на  индекса, доверието се е засилило с 0,8 пункта.

Най-много се е увеличил оптимизмът в Италия (+2,4), Следвана от Германия (+1,8) и Испания (+1,7). Доверието е нараснало, макар и не така силно, в Холандия (+0,9) и във Франция (+0,4).  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още