IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Дания отбеляза неочакван растеж през третото тримесечие

Инвестициите на компаниите компенсираха спада на потреблението и износа

11:15 | 29.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Дания отбеляза неочакван растеж през третото тримесечие

Икономиката на Дания нарасна неочаквано през третото тримесечие, след като компаниите извършиха повече инвестиции, които засенчиха спада на потреблението и износа, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на скандинавската държава се повишава с 0,5% в сравнение с второто тримесечие. Икономистите, анкетирани от агенцията, прогнозираха спад от 0,1% на тримесечна база. БВП расте с 0,9% за година.

Правителството не разполага с повече бюджетни ходове, за да стимулира 300-милиардната икономика, след като домакинствата харчат по-малко, а износителите не успяват да се адаптират към липсата на търсене в останалата част на Европа. Дания изнася близо половината от производството си.

Разходите на домакинствата намаляха с 0,6% през третото тримесечие в сравнение с предходното, а износът спадна с 0,2 на сто. Фиксираните инвестиции се повишават с 1,2% при ръст от 1% през второто тримесечие.

Високата задлъжнялост на домакинствата е сред основните проблеми на датската икономика. Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дълговете на домакинствата надвишават средно над три пъти годишния им разполагаем доход, което е рекорд в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още