IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната губи известна инерция през май

Създаването на работни места обаче се движи с най-бързото темпо от четири години, посова главният икономист на Markit Крис Уилямсън

12:24 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната продължава да губи инерция през май, издават актуалните резултати от наблюдаваните зорко проучвания. Като цяло новините не са лоши, тъй като наемането на нов персонал се увеличава, пише CNBC.

Съставният PMI индекс на Markit, който обобщава активността в секторите промишленост и услуги, намалява до 53,4 пункта през май от 53,9 пункта през април. Цифрата остана под очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за понижение до 53,8 пункта.

Границата от 50 пункта разделя експанзията от контракцията. Въпреки че общият показател за региона остава на положителна територия, той се смъква за втори пореден месец.

Продължаващото забавяне не бива да бъде повод за притеснение, смята главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Той посочва положителното развитие по отношение на заетостта.

„Създаването на работни места се движи с най-бързото темпо от четири години насам, тъй като работодателите остават оптимистично настроени към перспективите за правене на бизнес, особено в промишлеността, където слабото евро изглежда стимулира ръста на износа“, коментира икономистът.

Но от Markit са притеснени за спада на доверието в сектора на услугите в сравнение с наблюдаваното по-рано през годината. От там предупреждават, че растежът в еврозоната може да се смекчи още през юни, тъй като бързият растеж в промишления сектор е засенчен от забавянето в сектора на услугите.

Еврото поскъпна спрямо долара за пръв път от четири дни на фона на покачването на бизнес активността във Франция, докато същевременно забавянето на активността в частния сектор в Германия остава ограничено.

През май PMI индексът във френския промишлен сектор се покачва до 49,3 пункта от 48,5 пункта през април, докато този в сектора на услугите остава без промяна при 51,6 пункта. В Германия PMI индексът в сектора на услугите спадна до 52,9 пункта от 53,9 пункта през април, а този в промишления сектор – до 51,4 пункта от 52 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още