IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Канада е нараснала с най-бърз темп от 2011 г. през юли

Потребителските настроения в северноамериканската страна се изкачиха до повече от 2-годишен максимум

09:55 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Канада е нараснала с най-бърз темп от 2011 г. през юли

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Канада е нараснал с най-бърз темп в последните две години през юли, възвръщайки се към растеж след спада през предходния месец. Покачването добави нови доказателства, че икономиката на страната е започнала да се възстановява от забавянето, пише Bloomberg.

Според данните на базирания в Отава национален статистически институт индикаторът е отбелязал ръст от 0,6% на годишна база до 1,58 трлн. канадски долара (1,54 трлн. щатски долара), постигайки най-голямото си покачване от юли 2011 г.

Месец по-рано пък БВП отстъпи с 0,5 на сто – най-големият едномесечен спад от рецесията през 2009 г. Средната прогноза в проучването на Bloomberg за седмия месец на настоящата година бе за покачване с 0,5%.

Гуверньорът на Канадската централна банка Стивън Полоз прогнозира, че икономиката ще започне да се възстановява през втората половина на 2013 г. след започналия в края на миналата година спад. Очакванията са националното стопанство да се разшири с 3,8% през третото тримесечие след забавянето с 1,7% в периода април-юни. Икономистите , анкетирани от Bloomberg, прогнозират растеж от 2,1 на сто в трите месеца до септември.

Друг публикуван в понеделник доклад показа, че потребителските настроения в Канада са се изкачили до повече от 2-годишен максимум след ръста на заетостта от последните месеци.

Седмичният измерител на икономическите настроения на канадците е нараснал до 59,75 пункта през приключващата на 27 септември седмица спрямо 59,23 пункта през предходния седемдневен период. Резултатът се оказа най-високият от март 2011 г.

"Септември остава над средното ниво по отношение на положителните потребителски настроения в Канада", заяви Ник Нанос, председател на базираната в Отава изследователска компания Nanos Research Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още