IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Канада расте с 2,8% на годишна база през третото тримесечие

Износът, инвестициите на компаниите и разходите на домакинствата подкрепят растежа в периода от юли до септември

10:05 | 29.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Канада расте с 2,8% на годишна база през третото тримесечие

Канадската икономика расте с повече през третото тримесечие в сравнение с икономическите прогнози. Износът на суров петрол нараства, а домакинствата харчат повече, пише Bloomberg.

В периода от юли до септември брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се покачва с 2,8% на годишна база. Цифрата задмина медианните очаквания на анкетираните от агенцията анализатори за ръст от 2,1% и прогнозата на централната банка за 2,3 на сто. Въпреки това растежът се забавя спрямо предходното тримесечие, когато бе 3,6% на годишна база.

Икономическият растеж само през септември се покачва с 0,4% след контракцията от 0,1% през август. За месечния ръст допринасят добива на петрол и газ. Икономическият растеж на Канада през следващите няколко тримесечия обаче може да бъде по-скромен заради спадащите цени на петрола.

Единадесетата по големина икономика в света бележи прогрес що се отнася до търсенето на канадски стоки от чужбина и инвестициите на бизнеса. Износът и инвестициите растат с най-бързото темпо от повече от две години. Експортът се повишава с 6,9 на сто на годишна база заради търсенето на суров петрол, метали и химическа продукция. Вносът се покачва с 4 на сто през третото тримесечие. Инвестициите на компаниите с бележат ръст от 5,9% спрямо 3,2 на сто през второто тримесечие.

Разходите на домакинствата са с 2,8% повече. Повишението е стимулирано от търсенето най-вече на стоки за дълготрайна употреба, измежду които автомобили и обзавеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още