IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с 3,6% през третото тримесечие

Ръстът е най-силният от първото тримесечие на 2012 г. и изненада пазарите, след като първоначалната оценка бе за растеж от 2,8%

16:23 | 05.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на САЩ е нараснала с 3,6% през третото тримесечие

Икономиката на САЩ се е разширила с по-бърз от очакваното темп през предходното тримесечие, водена от най-голямото увеличение на запасите от началото на 1998 г., пише Bloomerg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света е нараснал с 3,6 на сто на годишна база спрямо първоначалната оценка за скок от 2,8 на сто. Ръстът, който е най-силният от първото тримесечие на 2012 г., изненада приятно пазарите, които очакваха покачване от 3,1 на сто.

Прогнозите на анкетираните от Bloomberg експерти варираха за повишение от 2,2% до 3,6%. Данните за тримесечието са втората по ред правителствена оценка, като публикуването на окончателния резултат е насрочено за 20 декември.

Запасите в САЩ са нараснали с 116,5 млрд. долара на годишна база през третото тримесечие, покачвайки се до най-високото си ниво от първите три месеца на 1998 г. Тримесечие по-рано данните показаха равнище от 86 млрд. долара.

По-високите запаси от стоки рискуват ограничаване на производството в по-дългосрочен план. Въпреки това надеждите са насочени към засилване на покупките на домакинствата, които нараснаха с най-бавния темп от почти четири години през октомври.

Същевременно покупателната способност на американците се е влошила, след като коригираният спрямо инфлацията разполагаем доход е нараснал с 2,9% на годишна база от юли до септември. През второто тримесечие измерителят се покачи с 4,1 на сто.

Друг публикуван в четвъртък доклад показа, че първоначалните молби за помощи при безработица за приключилата на 29 ноември седмица са намалели с 23 000 до 298 000. Данните изненадаха пазара, който очакваше ръст до 316 000.

Непосредствено след публикуването на данните щатският долар поевтинява с 0,37 на сто до 1,3644 спрямо еврото. По-рано през деня Европейската централна банка запази основния си лихвен процент на ниво от 0,25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
Vladi666
преди 10 години
Точно обратното....когато се сринат тея.... точно тогава ще почнем да се оправяме...и не само ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 10 години
Дори не знаете какво си пожелавате.Ако там им се срине икономиката тук ще стане пустош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Jorkata
преди 10 години
Скоро - пътя, по който са поели, вече е утъпкан и историята знае как ще свърши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Vladi666
преди 10 години
Дано им се срине цялата икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още