IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се разширява с най-бавен темп от три години

Данните едва ли ще разколебаят Федералния резерв от намерението му да повишава постепенно лихвите

16:28 | 28.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика се разширява с най-бавен темп от три години насам, като ускорените инвестиции не успяват да компенсират по-слабите потребителски разходи, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,7% на годишна база през първото тримесечие. За сравнение, стойността през последното тримесечие на миналата година беше 2,1%, сочат данните на Министерството на търговията. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 1%.


source: tradingeconomics.com

Потребителските разходи, които представляват най-голямата част от икономиката, записват 0,3% ръст, най-слабото представяне от 2009 г. насам.

„Има основание да смятаме, че някои от компонентите, които бяха слаби през първото тримесечие, трябва да обърнат тенденцията през второто, особено потреблението и складовата наличност“, коментира Майкъл Фероли, икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co. 

Данните едва ли ще разколебаят Федералния резерв от намерението му да повишава постепенно лихвите. Обикновено в началото на годината американската икономика регистрира слаб ръст, който след това се ускорява.

Въпреки че данните за първото тримесечие не са оценка за политиките на президента Доналд Тръмп, редица икономисти са скептични, че ръстът в САЩ ще достигне целта му от 3 или 4% тази година по устойчив начин.

Предварителните данни показват, че основният двигател на ръста през първото тримесечие са частните нежилищни инвестиции, които добавят 1,12 процентни пункта към повишението. В този измерител се включват проучванията в минното дело, които записват рекорден ръст.

Изменението в складовата наличност – един от най-волатилните компоненти на БВП – изтрива 0,93 пункта от ръста.

Потреблението на домакинствата, което генерира 70% от БВП, расте с едва 0,3%, след като между октомври и декември миналата година се повиши с 3,5%.

Ревизираните и окончателните данни за БВП ще бъдат обявени съответно през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още