IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Тайван е нараснала с 2,2% през 2013 г.

Най-силният ръст от 2011 г. азиатската страна постига благодарение на засилването на износа и потреблението

10:31 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Тайван е нараснала с 2,2% през 2013 г.

Тайванската икономика се е разширила с 2,9 на сто през последното тримесечие на 2014 г., показаха последните правителствени данни, цитирани от CNBC.

Сред основните фактори за подобряване на брутния вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна е бил износът, който е спомогнал за надхвърляне на очакванията на пазарните експерти за икономически растеж от 1,8% за периода.

За цялата 2013 г. икономиката на Тайван е нараснала с 2,2%, постигайки най-силния си ръст от 2011 г. насам, показаха още данните на Агенцията за държавна статистика.

"Експортът, потреблението и инвестициите – всички те надминаха очакванията", съобщи в изявление статистическият орган.

Потреблението е нараснало с 3,3% за периода спрямо 1,7% година по-рано, а брутото капиталообразуване се покачи с 9,7% в сравнение със 7,4% през същия период на миналата година.

Производството е основният фактор, допринасящ за икономическия растеж, добавяйки 0,8 процентни пункта към растежа на БВП. Търговията на едро и дребно от своя страна е спомогнала с 0,5 процентни пункта.

Въпреки силния резултат правителството не планира да измени прогнозата си за икономическия растеж през тази година. В края на ноември статистическата агенция намали очакванията си за 2014 г. до 2,6% от 3,4 на сто.

Икономиката на острова, която разчита основно на търговията, се очаква да се изправи пред нови насрещни ветрове през тази година, след като през миналата се бореше с мудния износ.

Анализаторите приписват забавянето на растежа в последните тримесечия основно на проблемите в Китай – най-големият търговски партньор на Тайван.

"Въпреки че официалните данни за износа, индустриалното производство и БВП са силни, ние все още сме консервативни за тази година", заяви Уудс Чен, анализатор в базираната в Тайпе Ta Chong Bank.

"Това се дължи основно на неизвестността до каква степен развиващите се пазари ще бъдат засегнати от забавянето на китайската икономика и от влиянието на постепенно намаляване на стимулите на Фед", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още