IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната с най-сериозен спад от лятото на 2014

На месечна база има спад от 1%, докато анализатори очакваха ръст от 0,3%

13:17 | 12.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на 2015 г. индустрията на еврозоната трябваше изненадващо да поеме сериозен удар. През декември индустриалното производство се свива на сезонно изгладена база с 1% спрямо предния месец, обяви базираното в Люксембург статистическо бюро Евростат. Това е най-високото отстъпление от август 2014 г. Анализатори очакваха ръст от 0,3 на сто.

Най-сериозен спад има в енергийния сектор – с 2,4 на сто. Тук влияние е оказала и по-меката зима, предава dpa-AFX.

През предходния месец продукцията не се е сринала толкова силно, колкото се смяташе досега. Евростат ревизира спада за ноември до 0,5%, докато според предварителните експресни данни се прогнозираше спад от 0,7 на сто. На годишна база има ръст от 1,4 на сто.

На годишна база производството през декември спада с 1,3 на сто. И тук има сериозно разминаване с очакванията на анализаторите, които се надяваха на ръст от 0,7 на сто.

Според Евростат едва в няколко страни от зоната е отчетен ръст на индустриалното производство през декември. Към тях спадат Гърция (+1,4 %) и Португалия (+0,2%). Най-сериозен спад има в Ирландия (-4,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още