IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускори леко до 0,4% през октомври

Слабият растеж на потребителските цени изпрати пореден негативен сигнал за европейските инвеститори, централни банкери и политици

12:56 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в еврозоната се ускори леко до 0,4% през октомври

Ръстът на потребителските цени в 18-те страни от еврозоната отчете минимално ускорение през октомври в сравнение с предходния месец, изпращайки пореден негативен сигнал за европейските инвеститори, централни банкери и политици.

Годишната инфлация на потребителските цени във валутния блок се е ускорила до 0,4% през десетия месец на годината според данните на европейската статистическа служба Евростат. През септември цените отчетоха ръст от 0,3%, припомня WBP Online.

Същевременно, изключвайки енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, основните потребителските цени са нараснали с 0,7% през октомври в сравнение с покачването от 0,8% през септември.

По този начин базисната инфлация остава под прага от 1%, определен от президента на Европейската централна банка ЕЦБ Марио Драги като "опасна зона" в последните 12 месеца. Равнището остава и далеч под 2%, което е заложеното от институцията целево равнище.

Междувременно ниската дефлация се превръща в реалност за много европейски страни, в това число и за България, като спадове се отчитат при цените на стоките, но за момента не и в сферата на услугите.

Причините се обясняват със слабостта на икономиките. Много страни се върнаха обратно към рецесията. Сигнал за това може да намерим и в намаляващите цени на вноса, предизвикани отчасти от поевтиняването на петрола, но също така и от слабото търсене. Наложената от Русия забрана за внос на храни от ЕС също влияе върху пазарните стойности, задържайки голяма част от продукцията в рамките на съюза и по този начин увеличавайки значително конкуренцията.

Непосредствено след оповестяването на данните едно евро се разменя за 1,2565 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още