IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се ускорява минимално

Разходите на домакинствата неочаквано спадат с 2% на годишна база през юни

11:51 | 31.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската централна банка не успя да достигне целта си от 2% инфлация. Най-новите данни показват, че базисният ​​индекс на потребителските цени в страната за юни едва помръдна, предава MarketWatch.

Индексът на потребителските цени, който изключва прясната храна, нараства с 0,1% на годишна база през юни, надхвърляйки леко прогнозата в анкетата на Ройтерс за нулев растеж. Базисният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, се покачва с 0,6% спрямо година по-рано.

Разходите на домакинствата неочаквано спадат с 2% на годишна база през юни спрямо прогнозите за 1,7% ръст. През май беше отчетено увеличение с 4,8%, първото на годишна база, след като страната увеличи данъка върху потреблението през миналата година.

"Днешните данни показват някои начални признаци, че основният ценови натиск е започнал да се засилва отново. След като обаче потребителските разходи се понижиха до най-ниското си ниво от миналогодишното покачване на данъка върху продажбите, виждаме малки шансове за достигане на целевата инфлацията от 2% до следващото лято", коментира Марсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics.

"Банката възлага надеждите си на силния отскок на търсенето, което ще създаде недостиг на капацитет и ценови натиск. За съжаление, днешните данни за потребителските разходи подчертават, че тези надежди са малко вероятно да се осъществят", казва още той.

Междувременно сезонно изгладеният процент на безработицата нараства до 3,4 на сто през юни, малко над прогнозата от 3,3% в анкетата на Ройтерс.

Японската йена губи леко позиции след данните, като се търгува в началото на европейската сесия в петък при 124,23 спрямо щатския долар, спадайки с 0,07 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още