IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се повишава втори пореден месец

Увеличението е едно от условията Федералният резерв да увеличи лихвения процент в САЩ

22:32 | 17.04.15 г. 4
Инфлацията в САЩ се повишава втори пореден месец

Индексът на потребителските цени в САЩ се повишава втори пореден месец, съобщи Reuters. През март поскъпването на горивата и увеличените разходи за домакинствата в страната са подхранили инфлацията, показва статистиката.

Данните на Министерството на труда показват, че през март индексът се повишава с 0,2%, тоест със същата стъпка както и през февруари.

По-рано днес и Евростат съобщи за ръст на потребителските цени в еврозоната и в ЕС

Увеличението на инфлацията е показател, че Федералният резерв на САЩ може и да предприеме действия към повишаване на лихвите още през юли. Институцията държи основният лихвен процент на ниво около нулата от декември 2008 година.

Очакванията са, че промяната на курса може да стане това лято лятото, но последните по-слаби данни за развитието на американската икономика, включително и за трудовия пазар в страната, накараха много анализатори да заложат, че първите стъпки на институцията ще бъдат направени най-рано през септември.

Икономистът от BNP Paribas Лаура Роснър обаче обръща внимание, че Федералният резерв ще очаква и подобрение на трудовия пазар в САЩ пред да намали лихвите. Затова и нейната прогноза е за промяна на политиката на по-късен етап.

Отделна статистика пък показа, че доверието на американците в развитието на икономиката се завръща. Индексът на потребителското доверие през април се повишава до 95,9 пункта след ниво от 93 пункта през март, допълва Reuters. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Никакво вдигане на лихви няма и не може да има.Уол Стрийт ще линчува Йелън дори ако се опита да си го помисли. Всичко е ала-бала. Никой там никога не е имал каквато и да е идея да вдига лихви !! Септември започват отново да печатат и тоя път ще бъде с още по-бясно темо защото трябва да се конкурират с ЕЦБ и BoJ...Впрочем,от Европа вече идват / изненадващо по едно и също време / "позитивни" икономически данни, заедно с "негативните" от САЩ. Т.е. като нищо около Нова Година ЕЦБ може да бъде "посъветвана" да прекрати QE. Японците не са интересни, но курсът на еврото спрямо долара е абсолютно ключов фактро за успеха на престъпленията на ФЕД, тъй като над 50% от американските фирми оперират на европейския пазар и е жизнено важно доларът да е слаб. Авантюрата с Путин и евтиния петрол не успя / Рейгън така унищожи СССР, ама сега на 1985-та /, и вероятно петрола ще започнат да го вдигат от средата на лятото рязко.Октомври очаквам барел около 85-90$ и еврото = 1,30$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 8 години
май им връщат напечатаното ..... в един красив момент и това ше дойде ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Когато човек повярва на едно и също лъжливо твърдение повече от 3 пъти как се нарича?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
raul_castro
преди 8 години
"Федералният резерв ще очаква и подобрение на трудовия пазар в САЩ пред да намали лихвите" - в крайна сметка според статията ще ги увеличават или ще ги намаляват тия лихви? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още