IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания остава стабилна през юли

Транспортните горива ограничават ръста на потребителските цени през юли. Цените на дрехите, стоките за бита и храните дават импулс във възходяща посока

12:00 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската инфлация неочаквано остава стабилна през юли на ниво от 2,6% на годишна база, тъй като ефектите от срива на паунда отпреди една година започват да отслабват, съобщава Bloomberg. Очакванията бяха потребителските цени да се повишат с 2,7 на сто.

Икономистите понижиха прогнозите си за това, колко бързо ще се ускорява инфлацията тази година, след като британският паунд поевтиня с 13% от референдума за Brexit насам.

Данните за инфлацията подкрепят твърдението на управителя на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, че трябва да се изчака с повишението на лихвите, макар че инфлацията е над целевото ниво от 2%.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергията, също остава без промяна на ниво 2,4% на годишна база.

Според експертите от Националната статистическа служба транспортните горива ограничават ръста на потребителските цени през юли. Цените на дрехите, стоките за бита и храните дават импулс във възходяща посока.

Инфлация на годишна база във Великобритания. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още