IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската безработица пада до шестгодишно дъно

През третото тримесечие тя пада до 18,9 на сто - най-ниската стойност от четвъртото тримесечие на 2009 г.

20:22 | 27.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продавачка в магазин за сувенири в магазин в Малага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продавачка в магазин за сувенири в магазин в Малага. Снимка: Ройтерс

И след десет месеца без действащо регулярно правителство Испания отчита икономически успехи.

През третото тримесечие безработицата в страната пада до най-ниското си ниво от над шест години на равнище от 18,9 на сто, предава DPA. Така безработицата е с 1,1 пункта под нивото от предишното тримесечие, съобщава статистическата служба INE. Това е най-ниската стойност от четвъртото тримесечие на 2009 г.

За първи път от последното тримесечие на 2009 г. безработицата пада въобще под нивото на 20%, след като заетостта в сектора на услугите се повиши благодарение на рекордните туристически посещения през летните месеци.

Все още обаче Испания има една от най-високите нива на безработица във валутния съюз. Икономистите очакваха по-скромно понижение до 19,3%.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че неочаквано добрият резултат е последица от „интензивния и балансиран растеж" в Испания.

С нарастване на БВП с 3,2% през предходната година и прогноза за ръст от 3,0 за 2016 г , страната е сред най-бързо развиващите се в Европа.  


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още