IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианските облигации са подложени на разпродажби

Причината са медийни спекулации, че Силвио Берлускони ще предложи въвеждането на паралелна валута

16:50 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На дълговите пазари отново се разпростират опасения за политическото и икономическо бъдеще на Италия. В сряда се наблюдават силни разпродажби на облигации на страната, а доходността по десетгодишните книжа нарасна до месечен връх от 2,16 на сто, предава Ройтерс.

Анализаторите отдават продажбите на медийни публикации от предходния ден, според които бившият премиер Силвио Берлускони и неговото дясносреднистко движение Forza Italia заиграват с възможността за въвеждане на паралелна валута в страната. Това увеличи доходността по облигациите още във вторник.

В Италия предстоят нови парламентарни избори през 2018 г. „Вероятно различните предизборни програми на партиите постепенно ще навлязат във фокуса на инвеститорите, а те навярно ще започнат да се притесняват за бъдещата кредитоспособност на страната“, казва пазарният експерт Дърк Годжни от National Bank.

По-рано през тази година коментарите на лидера на крайната десница във Франция Марин льо Пен за нейното желание за излизане от еврозоната доведоха до известно напрежение на финансовите пазари преди проведените в два тура президентски избори в страната в края на април и началото на май. Тези притеснения изчезнаха, след като Еманюел Макрон спечели президентската надпревара, но анализатори и инвеститори се опасяват, че политическата несигурност в Италия може да доведе до нови подобни сътресения на финансовите пазари.

Идеята за паралелна валута в Италия е доста притеснителна и не е за подценяване, тъй като по този начин Берлускони може да намери някаква обща основа с други политически партии, като например антиимигрантската Северна лига (Lega Nord) и дясното крило “Братя на Италия“ (Fratelli d'Italia), пояснява Лоренцо Котого, професор в London School of Economics и главен икономист на компанията LC Macro Advisors.

Всъщност през следващите няколко дни трите партии ще заседават заедно и могат да вземат решение за обща програма, поясни Котого  пред Ройтерс. От политическа гледна точка това може да се окаже важна стъпка към подготовката на център-дясна коалиция за следващите общи избори догодина, допълни той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още