IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната спадна през октомври

Салдото излезе на плюс от 20,5 млрд. евро през десетия месец на годината от ревизираните 32 млрд. евро през септември

16:37 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната спадна през октомври

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната е спаднал през октомври на месечна база, показаха последните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от WBP Online.

Излишъкът намаля до 20,5 млрд. евро през десетия месец на годината от ревизираните 32 млрд. евро през септември. Пазарният консенсус бе заложил на резултат от 27,4 млрд. евро.

Измерена на сезонно коригирана база, мярката леко спадна до 30,6 млрд. евро в сравнение с ревизираните 32,9 млрд. евро в предходния месец.

Измерителят е от решаващо значение за дългосрочното доверие на инвеститорите и търговските партньори. Той се формира от сумата на търговския баланс (стоките и услугите), нетните постъпления от чужбина и нетните текущи трансфери.

Положителният баланс по текущата сметка показва, че държавата (съюзът) е нетен кредитор на останалата част на света, докато отрицателното салдо по текущата сметка е сигнал, че тя е нетен кредитополучател.

От началото на финансовата криза текущата сметка на еврозоната, съставена от търговските баланси на отделните страни, отчита неизменно излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още