IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада от Фед ще повлияе най-силно на паунда, йената и новозеландския долар

Тези три валути бяха най-чувствителни към двугодишния лихвен диференциал между САЩ и съответните пазари през последните три месеца

18:01 | 24.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд, японската йена и новозеландският долар са най-податливи на потенциална изненада от речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на икономическия симпозиум в Джаксън Хол в петък, смятат от инвестиционната банка Goldman Sachs.

Тези три валути бяха най-чувствителни към промени в двугодишния лихвен диференциал между САЩ и съответните пазари през последните три месеца, смятат анализаторите Робин Брукс и Майкъл Кахил.

Изменение в този диференциал с 0,1 процентни пункта в полза на долара може да обезцени паунда с 1,5%, сочи изследването, цитирано от Bloomberg.

Речта на Йелън за паричната политика на Фед е очаквана от всички инвеститори, които през последните седмици променяха неколкократно нагласите си за подхода на централната банка в паричната политика.

"Макар че напоследък реториката на Фед беше предпазлива, е редно да се каже, че тази година комуникацията на Фед беше много променлива", пишат анализаторите в бележка до клиентите на банката. Goldman Sachs е седмият по големина валутен трейдър в света по пазарен дял, сочат данни на списание Euromoney.

"Паундът, йената и новозеландският долар би трябвало да реагират най-много в случай на изненада в петък", коментират те.

Индексът Bloomberg Dollar Spot Index, който следи представянето на долара спрямо 10 други валути, се повиши с 0,2% по време на сутрешната търговия в Ню Йорк. Американската валута поскъпна с 0,4 на сто до 1,1258 долара за едно евро и остана почти без промяна спрямо йената – на ниво от 100,32 йени за долар.

Вероятността за увеличаване на лихвените проценти в САЩ през септември нараства до 28% от 24% в началото на тази седмица, а шансовете това да се случи до края на годината нараснаха до 53% от 51%, сочат данни от пазара на фючърси по федералните фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Най-голямата изненада я чакаме от Жълтия камък (Yellowstone).Определено решава всички проблеми на западния свят и на тоя сайт тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още