IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската икономика не оправда очакванията за ръста през първото тримесечие

Все пак растежът остава най-силният от над една година

16:28 | 31.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадската икономика не успя да оправдае очакванията както на пазарите, така и на Централната банка за растежа през първото тримесечие, съобщи WBPonline.

БВП се разширява с 2,4% на годишна база през периода януари-март, докато резултатите за четвъртото тримесечие на миналата година са ревизирани надолу от 0,8 до 0,5%.

Консенсусната прогноза на пазарите и на Централната банка за първото тримесечие беше за ръст от 2,8 на сто. Затова действителните данни по всяка вероятност са изненада за инвеститорите и насърчиха разпродажбите на канадския долар. Освен това стойностите може да доведат до понижение на прогнозите за идните тримесечия, коментира WBPonline.

На месечна база канадската икономика се свива с 0,2% на фона на прогнози за нулев ръст. 

Въпреки че не оправда очакванията, икономическият растеж през първото тримесечие е най-силният от над една година, като износът на стоки и услуги допринася най-много за повишението с ръст от 6,9% на годишна база. Едни от най-популярните стоки за износ остават колите и автомобилните части. Неенергийният износ продължава да е ключов за Канада, която полага усилия да се справи със срива в цените на петрола.

Потреблението на домакинствата се увеличава с 2,3% през първото тримесечие, като канадците са плащали повече за транспорт, дрехи, обувки, застраховки и финансови услуги, Същевременно домакинствата са харчили по-малко в чужбина заради евтиния канадски долар.

Бизнес инвестициите в нежилищно строителство остават проблемни през първото тримесечие, тъй като се понижават с 9,7% - пети пореден тримесечен спад.

WBP посочва, че по-голямата част от ръста за първото тримесечие беше генерирана от силен януари, а данните от февруари и март сигнализират, че предстои по-слабо второ тримесечие. През април Централната банка предупреди, че стимулът през първите три месеца е временен и че второто тримесечие ще бъде далеч по-слабо.

Освен това предстои да се видят какви са конкретните последици от горските пожари в Албърта през май. Според централната банка опустошенията може да изтрият 1,25 процентни пункта от реалния ръст на БВП през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Ееее, браво на нашТе. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още