IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капиталовият контрол – единственият възможен ход пред Русия?

Селективни и добре разработени мерки за контрол върху финансовите потоци биха могли да дадат желания резултат, смятат експерти

10:50 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След извънредното покачване на лихвите в Русия, което не успя да стопира пропадането на рублата, властите скоро може да бъдат принудени да приложат контрол върху капитала, казват анализатори.

"Допълнителното обезценяване показва, че покачванията на лихвите и валутната намеса може и да не бъдат достатъчни. В настоящия момент шансовете за целенасочен контрол на капиталите се увеличават значително", изтъкна Себастиен Барбе, ръководител на звеното за развиващите се пазари на Credit Agricole.

След "Черния понеделник", в който рублата изтри близо 13 на сто, руската валута продължи пропадането си във вторник, пише CNBC. Тогава паричното средство регистрира нови исторически дъна спрямо еврото и долара, като един брой от единната европейска валута се разменяше в определен момент за над 100 рубли.

Проблемите пред Москва изглежда обаче нямат край. Едно по-нататъшно намаляване на цените на петрола може да засили притесненията сред руските търговски предприятия и домакинства, което води до по-голяма заплаха от доларизация и принуждава властите да обмислят мерки за ограничаване на капиталовите потоци. Доларизация е процесът, чрез който дадена страна се отказва от своите собствени пари и приема по-стабилна валута.

Въпреки че Руската централна банка и руското правителство досега отричат, че идеята за контрол на капиталите е в процес на разглеждане, опциите, които са на разположение включват задължително репатриране на експортните приходи и превръщането им в местна валута, ограничения относно превалутирането от рубли в долари, както и ограничения за дневните тегления от банкови сметки.

Дейниъл Хюит, старши икономист за нововъзникващите пазари в Barclays, не изключи възможността за допълнителни покачвания на лихвените проценти, по-нататъшни интервенции на валутния пазар и ограничаване на ликвидността в рубли.

"Щедрото предоставяне на ликвидност в рубли подхрани разпродажбите им спрямо щатския долар. Изглежда, че Руската централна банка може да ограничи потоците единствено именно чрез ограничаване на ликвидността", каза той.

"Макар че не е ясно какви действия ще предприеме централната банка, свирепостта на разпродажбите на рублата е такава, че институцията ще има нужда от нов "Голям взрив", за да поеме контрола върху рубловите пазари", добави Хюит.

Що се отнася до контрола върху капитала, Хюит посочи, че селективни и добре разработени мерки биха могли да дадат желания резултат. Според него Русия не се нуждае от цялостни ограничения на капиталовите потоци, а по-скоро трябва да забави износа на капитали.

"Използването на контрола върху капитала не е непременно лошо само по себе си. Селективен контрол на капиталите може да ви помогне да принудите икономиката отново да осъществява сделки в рубли, предотвратявайки доларизация", изтъкна старши икономистът в Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още