IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие

Старият континент трябва да се откаже от политиката си на строги бюджетни икономии, посочва гуветньорът на АЦБ

12:09 | 29.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие

Зоната на единната валута е попаднала в дългов капан, който може да ѝ струва второ загубено десетилетие, предупреждава гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, като призовава правителствата от блока да се откажат от строгите бюджетни ограничения.

"Трудно е да се избегне изводът, че, ако еврозоната беше държава, фискалната ѝ политика щеше да oказва значително по-голяма подкрепа", казва Карни в Дъблин. "Въпреки това тя е по-строга, отколкото във Великобритания, въпреки че Европа все още няма други механизми за ефективно споделяне на риска", добавя той.

"От началото на финансовата криза всички големи развити икономики са в капана на дълга, при който ниският растеж задълбочава тежестта на задълженията, което кара частния сектор да намалява допълнително разходите. Устойчивата икономическа слабост вреди на степента, в която се икономиките могат да се възстановяват. Уменията и капиталите атрофират. Служителите се обезсърчават и напускат работните места. Перспективите са в упадък и примката се стяга", предупреждава той в мрачна реч.

Говорейки по-нататък, Карни казва, че от дълго време неспособността да се завърши процеса на интеграция, в съчетание със засилените рестриктивни фискални политики, рискува да изпрати еврозоната още по-дълбоко в капана на дълговете, предава WBP Online.

"Hякои страни, включително САЩ и Великобритания, вече избягаха от този капан. Други в еврозоната потъват дълбоко", добавя гуверньорът.

Приветствайки решениетo на Европейската централна банка да започне да изкупува правителствен и частен дълг в собствен вариант на количествени улеснения, той предупреждава, че банката не е в състояние сама да премахне заплахата от продължителна стагнация. "Те (проблемите – бел. ред.) съществуват главно, защото в много отношения сегашното изграждане на еврозоната е недовършено", изтъква още Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
и още .. а истеричните крясъци са много големи , защото - така наречения "добър Запад " вече изпапка ресурса на така наречения "бивш соц . лош Изток " ....и започна да се самоизяжда ..... защото набелязаните нови "жертви" нещо се дърпат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
hevito666
преди 9 години
..въобще не знам защо се обаждам..генерирането на дълг под каквато и да е форма , цели само и единствено - обогатяване на богатия за сметка на бедния .... / и не не съм нито *** нито нещо подобно ../ - при това положение се обезсмислят всякакви " съюзи основани на бля бля бля бля бля и демократични ценности " .....- те за това са храчките ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
todortk
преди 9 години
Опрощаване не трябва да има. Защо?Защото ако има опрощаване всички ще се наредят на опашка - първо за кредити и после за опрощението им.Ефект?Висока консумация, ниска производителност, никаква бюджетна и финансова стабилност.Защото това е лесния път - да вземаш едни пари срещу голи обещания и да ги изпапаш.Да, ще се вдигне потреблението, но ще се вдигнат и цените. Тоест ще има висока инфлация. Това ще унищожи спестяванията на гражданите и на фирмите и те ще предпочетат да харчат отколкото да спестяват. Тоест ще намалеят депозитите в банките. До един момент това ще е добре, но когато започне масово отписване на дългове, ще се наложи или фалити на банките или държавна подкрепа и масово печатане на пари. Което още повече ще увеличи инфлацията. Да всички ще имат пари и никой няма да има дългове, но никой няма да си дава зор и да спестява, защото парите утре няма да струват колкото днеска. Всякакви бизнес начинания ще загубят смисъл. Като цяло - България 1997
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Все пак изплащането на българския дълг беше предхождано от увеличаване на БВП и то не малко.Вижте БВП от 1989 година до днес. Въпреки че сме най-смешните в ЕС по този показател оттам е дошло изплащането на лихви и главници по дългове.http://***.nsi.bg/bg/content/11472/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
разгледай показателя NIIP иначе моето мнение е че англосаксонците желаят не по малко слаба Европа отколкото Русия.Трагичното е че ние българите винаги плюем по съюза в който сме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Нека не забравяме, че по облигациите емитирани от Милен Велчев плащахме 8,2% доходност, докато Гърция в момента плаща към държавните кредитори (2/3 от дълга им) само 2%. Реално 100% дълга на България спрямо БВП беше много по тежък за обслужване от колкото 170% дълг на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
На върху насрещните ветрове са най-силни, нали знаеш? Ако Германия иска да е фактор, не само икономически, но и политически, трябва да се научи да прави много компромиси, които често ще включват и спасяването на задниците на народи като гръцкия. Не знам, но като гледам немски медии, сякаш германците започнаха прекалено много да си вярват, че те са най-най. Според мен това ще им изиграе много лоша шега. Щото и франсетата не са никак без самочуствие, и ако постоянно им се натяква "добрите германците и лошите французи", нещата няма да са никак на добре за ЕС като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Сори, но пишеш пълни глупости! България е най-добрият пример, че ако дълговете са управляеми, могат и да се върнат.2000-та година държавният дълг на България беше около 100% от БВП, а миналата година беше само 17%. За да върнем дълга, достатъчно беше около 10 години да имаме бюджетни излишъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Отписването не работи - по скоро размиването ще свърши работа .:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
и след като немците се заинатиха и това проклето евро се запря англоговорящите от двете страни на океана започнаха вкупом да убеждават колко хубаво било да се отписват дългове.Аз бих казал че печатането на пари може да окаже по негативна роля ,а то че всеки длъжник мечтае за опрощение на дълговете ясно е. Венсеремосите винаги за това са си мечтали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още