IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан въвежда нов основен лихвен процент с ниво от 12%

Ходът е част от новия курс на паричната политика на централната банка спрямо валутния курс и инфлацията

17:24 | 02.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Казахстан въвежда нов основен лихвен процент с ниво от 12%

Централната банка на Казахстан определи ново ниво на основния лихвен процент от 12%, след като започна да разработва и прилага нови инструменти на паричната политика. Това се случва, след като през август се отказа да поддържа курса на тенгето, пише Bloomberg.

Лихвеният процент по овърнайт (за една нощ – бел. ред.) репо сделките бе определен за нов основен лихвен процент, съобщават от финансовата институция. Освен това банката ще предложи на банките инструмент за неограничено кредитиране при 5 процентни пункта над основната лихва и ще приема депозити при 5 пр. пункта под нея, гласи становището, публикувано на официалния сайт на банката.

Целта на институцията е да заздрави своя лихвен канал, за да може да затегне контрола над инфлацията. Овърнайт депозитният процент и този по кредитите ще се движат в определен коридор около новия основен лихвен процент.

На 20 август най-големият енергиен производител в Централна Азия се отказа да поддържа курса на местната валута – ход, след който тенгето поевтиня с 22% спрямо долара. Решението на Казахстан дойде броени дни след девалвацията на юана от страна на Централната банка на Китай.

„Високите лихвени нива определено се считат като вид застраховка за банковата система от отлив на депозити и направляване на инфлационните очаквания“, коментира икономистът в руския клон на ING Groep Дмитрий Полевой.

В краткосрочен план централните банкери очакват инфлацията да нарасне над средносрочната цел от 6-8% „заради ръста на разходите по вноса вследствие на скорошната обезценка на валутата“, гласи становището на Централната банка на Казахстан.

Инфлацията в средносрочен план е „първоначалната цел“ за определяне на текущото ниво на основната лихва, което не е определено, „за да реагира на краткосрочни шокове“, посочват централните банкери. Централната банка на азиатската държава си запазва правото да се намесва на валутния пазар, за да гарантира финансовата и ценовата стабилност.

Лихвените проценти и прилагането на инструментите на паричната политика ще бъдат обект на дискусиите на заседанията на банката на 2 октомври, 6 ноември и 2 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още