IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява вътрешната търговия с биткойни?

Стъпката се случва след месеци на внимателни проучвания от страна на властите в Пекин

15:55 | 11.09.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските власти възнамеряват да затворят вътрешните борси за търговия с биткойн, като по този начин ще нанесат последен удар върху процъфтяващата индустрия на търговия с виртуални валути, която навлезе активно в страната преди четири години, пише Wall Street Journal.

Централната банка на Китай е изготвила проект от инструкции, които биха забранили на китайските платформи за търговия да предоставят услуги за търговия с виртуалната валута, съобщава WSJ, като се позовава на свои източници, запознати с въпроса. 

Стъпката се случва след месеци на внимателни проучвания от страна на властите в Пекин и след забрана от миналата седмица в Китай за т.нар. първично монетно предлагане (Initial coin offering - ICO) - набиране на първоначални средства от новосъздадени компании, което представлява нерегламентиран начин за тяхно финансиране посредством криптовалути.

OKCoin, BTC China и Huobi, трите най-големи китайски борси за обмен на биткойни, са заявили пред Bloomberg, че не са получили каквито и да е известия от властите за възможно преустановяване на търговията с крипровалута.

От самото начало на годината китайските регулаторни органи разследват вътрешния пазар на биткойн и на други виртуални валути, като за известно време  властите в страната смятаха, че са въвели правила за борба с изпирането на пари посредством криптовалутите.

Но проблемите се увеличиха, тъй като цените на виртуалните валути като биткойн скочиха драстично, увеличавайки съществено рисковете от по-нататъшни спекулации от страна на местните инвеститори.

Много анализатори и инвеститори посочват, че една от причините за повишаване на цените на криптовалутата през миналата година е бил фактът, че китайците са започнали да я използват като финансов актив, чрез който те да се хеджират (застраховат) срещу възможността за обезценка на китайския юан.

Новината, че Китай ще забрани вътрешната търговия с криптовалути, доведе до слабо понижение на стойността на водещата виртуална валута с около 1% по време на търговията в понеделник до 4171 долара за един биткойн, след като на 1 септември цената удари рекорден връх от цели 4889 долара. От началото на годината стойността на валутата се увеличи с 350%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
Какво ще кажете за Венецуела където един мъдър комунист толкова добре управлява държавата че единия от начините да оцелееш визически е да копаеш etherium валута подобна на биткойна с повече екстри. Нестига че управлява толкова зле страната си ами и преследва хората копаещи етериум за които това може да е разликата между живота и смърта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
vankata89
преди 6 години
Да бе как пък биткойна пречи само на комунисти и диктатори на бананови републики. Как не пречи на Швейцарчите сигурно там няма държава :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Нормално. В Китай поне има държава. На други места от държавата е останало само названието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 6 години
нормално, държавата не иска хората да се набутват в пирамиди ;) ... щото после ще има дупнишката популярна каса и ком ми тропа в гащите ! там дето хората знаели че не е банка, но така и викали, и тук така това не е валута ама някои хора така и викат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
ert
преди 6 години
Правилно, ако се вземат мерки навреме, няма да се налага после да се вземат мерки като на пожар. Отделно, че Китай за разлика от други страни не се стреми към подхранването на инфлацията, така че реално няма нужда от алтернативни валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още