IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство с нов спад

Индексът за производствената активност на HSBC е на негативна територия за втори пореден месец

11:50 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Налице са все повече признаци за охлаждането на китайската икономика. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Налице са все повече признаци за охлаждането на китайската икономика. Снимка: архив Ройтерс

Производствената активност в Китай показва през април най-слабото си развитие от една година насам.

Индексът на мениджърите по доставките за Поднебесната империя, изготвян от банка HSBC, показа ниво от 49,2 пункта след отчетеното слабо ниво от 49,6 пункта през март. Така след лекото възстановяване през февруари индексът е на негативна територия за втори пореден месец. По този начин индексът е и значително под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

Увеличават се признаците, че китайската икономика като цяло се охлажда. След мрачното първото тримесечие сега новите данни сочат, че и стартът във второто тримесечие ще бъде слаб. Така за народната република ще стане може би все по-трудно да постигне целта за растеж от 7% през тази година, предава Ройтерс.

„Настроенията в производствения сектор спадат леко за втори пореден месец“, коментира икономистът от HSBC Чу Хънбин. Търсенето е слабо, а дефлационният натиск - силен, пояснява икономистът. Както разходите за суровини и машини, така и и общите цени на производител падат по-бързо, добавя той. 

Индексът на мениджърите по доставките е високо ценен икономически показател за общата икономическа ситуация. За изготвянето му се разпитват мениджъри, които работят в сферата на доставките, за текущото финансово състояние на техните предприятия. При това предвид се вземат важни параметри като поръчки, производство, поръчки за износ, заетост и цени.

Слабостите в ключови сектори в икономиката на Китай предполагат, че втората по големина икономика в света все още губи инерция, с което се увеличава напрежението върху Пекин да намери правилната политика, за да ускори активността, пише Ройтерс.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи със 7% на годишна база, забавяйки се от регистрирания през четвъртото тримесечие на 2014 г. растеж от 7,3 на сто, сочат актуалните данни на китайската статистика. Именно годишен ръст от 7 на сто залагат властите в Пекин.

Правителството в Пекин изразява опасения за растежа и по-скоро за по-дълбокото му забавяне, тъй като това може да доведе до загуба на работни места и фалити. Преди седмици премиерът Ли Къцян коментира, че правителството трябва да се противопостави на подобни рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още