IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната расте през юли

Доклад на ЕЦБ показва, че инвеститорите може би губят вяра в способността й да върне инфлацията до целта от близо 2%

16:17 | 26.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Кредитирането за фирмите в еврозоната се е ускорило по-бързо на годишна база през юли в сравнение с юни – поредният знак за устойчивостта на еврозоната след Brexit, което потенциално намалява нуждата от още стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише MarketWatch.

В седмия месец на 2016 г. кредитирането за фирмите в еврозоната е нагоре с 1,9% на годишна база след покачването от 1,7% през юни, сочат актуалните данни на ЕЦБ. Кредитирането за населението е пораснало с 1,8% на годишна база – с толкова, с колкото се покачи и през юни.

„Накратко – днешните данни потвърждават, че във финансовата част на икономиката нещата продължават да се движат в правилната посока, но с по-бавно и крехко темпо“, коментира икономистът в ING Теунис Бросенс.

Данните за кредитирането идват след други, отнасящи се до настроенията в икономиката на еврозоната, оповестени по-рано тази седмица. Те издават устойчивост на икономиката и накараха анализатори да коментират, че евентуално действие от страна на ЕЦБ на 8 септември вече не е на дневен ред.

Обемът на кредита за домакинствата е нагоре с 9 млрд. евро през юли след отпуснати 16 млрд. евро през юни. Фирмените заеми са за 12 млрд. евро при 8 млрд. евро през миналия месец.

Доклад на ЕЦБ показа, че въпреки безпрецедентния курс на паричната политика инвеститорите може би губят вяра в способността на централната банка да върне инфлацията до целта й от близо 2%.

Проучванията за инфлационните очаквания в еврозоната са станали по-малко зависими от целта на ЕЦБ и по-зависими от по-краткосрочните прогнози, което според експерти от институцията, създава потенциален риск за доверието спрямо ЕЦБ, посочва Bloomberg.

Базираният във Франкфурт кредитор не успява да върне инфлацията близо до средносрочната си цел, която пропуска от три години и половина . По последни данни през юли инфлацията е само 0,2%. Новите данни за август Евростат ще публикува в самия край на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още