IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад за американската индустрия

PMI индексът на ISM остава под очакванията на пазара

22:29 | 02.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпитващият затруднения американски индустриален сектор се стабилизира леко, макар че остава далеч от пълното здраве, пише The Wall Street Journal.

Публикуваният в понеделник индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Института по управление на предлагането (Institute for supply management – ISM) пада до 50,8 през април от 51,8 през март и под пазарните очаквания за 51,4 пункта.

За втори пореден месец обаче индексът остава над 50, което е границата между разширяване и свиване на сектора, въпреки че растежът се забавя, докато производството, новите поръчки и материалните запаси отчитат спад, а заетостта остава на отрицателна територия, което предполага, че по-мащабното възстановяване все още е нестабилно.

Преди да започне да се възстановява през последните няколко месеца, фабричният сектор бе притиснат от ниските цени на петрола, които се отразяват негативно на енергийния сектор на страната, докато по-силният долар и слабостта зад граница свиват търсенето на експортните стоки на САЩ.

Сега ситуацията изглежда по-добре. Цените на петрола се повишават през последните месеци, а доларът отслабна спрямо останалите основни валути, след като ФЕД сигнализира готовност за бавно повишаване на краткосрочните лихвени проценти, което може да представлява известно облекчение за американските производители.


source: tradingeconomics.com

„Най-лошото е зад нас", казва Брадли Холкъмб, който следи анализа на ISM. 

През април повече сектори съобщават за увеличено производство и нови поръчки в сравнение с март, казва експертът, което предполага „по-широка база на растеж в повече индустрии". Индексът на износа на ISM нарасна до най-високото си ниво от ноември 2014 г. 

От 18 производствени сектора в 11 се отчита ръст, а в четири - спад.  

Все пак, като цяло растежът в подсектора за производството и поръчките се забавят през април, и индексът за заетостта нарасна, но остава под границата от 50.

Индексът ISM в сферата на производството се базира на данните, получени за поръчките и доставките в национален мащаб. Членството в Комитета за производствените бизнес проучвания се определя от NAICS в зависимост от приноса на всеки вид индустриална дейност към БВП. Проучването отразява промяната в данните на месечна база за разглеждания период спрямо предишния. За всички индикатори, включени в индекса (нови поръчки, съществуващи поръчки, нови поръчки за износ, внос, производство, доставки, запаси, запаси на клиентите, заетост и цени), се показва процентното изменение в разликата между отговорите с положителна икономическа прогноза (по-висок обем, по-добри и по-бавни темпове на доставки) и тези с отрицателна такава (по-нисък обем, по-лоши и бързи темпове на доставки). Индексът систематизира информацията, показваща посоката на развитие и нивата на промяна. Нива над 50 пункта сочат за разширяване в сектора на производството, а такива под 50 пункта показват спад в сектора.

Бизнес доверието в САЩ достига средна стойност от 52,77 пункта в периода между 1948 г. и 2016 г., достигайки рекорден връх от 77,50 пункта през юли 1950 г. и рекордно ниското ниво от 29,40 пункта през май 1980 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
"лек" ли ей са ше видат те как се бъзикат цените на суровините като им замине всичко на тея глупендерсони Сашш и колкот по-бърже се сгромолясат толкоз по-добре, че бъгдън от тях .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още