IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Китай намаляват през септември

Резервите на Китай, които са най-големите в света, намаляват до 3,514 трилиона долара през септември, показват данни на централната банка

10:22 | 07.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните валутни резерви на Китай се свиват с 43,3 млрд. долара през септември, след като Китайската народна банка засили намесата си с цел стабилизиране на юана и успокояване на пазарите след изненадващата девалвация на валутата, съобщава CNBC.

Резервите на Китай, които са най-големите в света, намаляват до 3,514 трлн. долара през септември, показват данни на централната банка от сряда. През август беше регистриран рекорден спад от 93,9 млрд. долара.

Девалвацията на юана от 11 август и последвалият спад в международните резерви повдигнаха въпроса доколко устойчиви са усилията на Китай за подкрепа на юана, особено предвид отлива на капитали заради опасенията от още по-голямо забавяне на икономиката и потенциалното вдигане на лихвените проценти в САЩ. 

Припомняме, че на 11 септември Народната банка на Китай обяви, че е решила "да оптимизира методиката на разчета" на валутния курс, отчитайки положителното салдо във външната търговия на Китай, а също и силните позиции на юана спрямо валутите на други страни. След това юанът поевтиня спрямо долара с 4,6 на сто.

Анализатори очакват международните валутни резерви в Китай да се свият още повече, отбелязва CNBC. “Спадът в международните резерви, макар и по-малък от пазарните очаквания, все пак показва, че централната банка е продължила с намесите на пазара през миналия месец”, казва Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank, базиран в Сингапур. „След като Китайската централна банка се намеси на форуърдния пазар през септември, международните резерви вероятно ще намалеят още повече, когато тези форуърдни договори (договор за закупуване или продаване на актив в определен бъдещ момент на определена (договорена между страните) цена, б.ред.) се осъществят“, обяснява той.

Икономистите в Пекин са решени да успокоят пазарите, след като сътресенията през лятото, девалвацията на юана и редицата опити със спорен успех от страна на властите да стабилизират пазара на ценни книжа изпратиха шокови вълни на глобалните финансови пазари.

Освен това Китай продължава с опитите да разсее притесненията за слабата икономика, която расте с най-бавния си темп от десетилетия насам.

Девалвацията на юана предизвика опасения за надвиснала валутна война, както и за способността на Пекин да управлява прехода от икономика, задвижвана от инвестиции и износ, към модел, базиран на вътрешното потребление.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
дайте колко за резервите на американците спрямо дълга за сравнение да се посмеем малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Gegen den Dollar: China will Yuan mit Gold-Deckung einfuehrenChina haelt US-Schuldtitel im Wert von 1,5 Billionen Dollar. Doch das Land will dieses Volumen drastisch senken und stattdessen eine eigene Leitwaehrung mit Golddeckung schaffen. Dann wuerde der Dollar enorm unter Druck geraten. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/10/07/gegen-den-dollar-china-will-yuan-mit-gold-deckung-einfuehren/абе май чайниците имат друго предвид не е баш как Инвесторо го представя както винаги, те явно в България явно стоплят чак след време, че шефа вече не е Фашингтон, а Чайниците ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Много ясно! Нали трябва да се купуват акцийки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Много ясно! Нали трябва да се купуват акцийки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още